2012-12-02 12:54:26• hírek • Szatmár.ro

Kárpátmedencei Imanap és Zászlóavatás Hadadon

A hadadi református Nőszövetség életében történelmi esemény zajlott december 1-én.

A Degenfeld Központ templomtermében gyűltek össze megtartani a Kárpátmedencei Imanapot, és felavatni a frissen elkészült Nőszövetségi zászlót. Jelen volt még 14 gyülekezet Nőszövetségi képviselete, mintegy 150 asszony. Kurta-Tőtös Beáta lelkésznő szervezésében meghívták Bogya Kis Mária egyházkerületi Nőszövetségi elnöknőt, aki prédikációjában elmondta, hogy a református magyarság is „választott nép, királyi papság és szent nemzet", mint ahogy Péter apostol írja a Bibliában.

"Mi az akkori tanítványok késői utódai vagyunk, Krisztus királyságának papjai, azaz hirdetői vagyunk, akik e szent nemzetet imával és jelenlétünkkel fenntartjuk. Ebben az asszonyok élen járnak. Ma is azért vagyunk itt, hogy imádkozzunk, s tesszük ezt együtt 2004 december 5 óta, amióta az Anyaországi emberek nemmel szavaztak ránk. Azóta minden év december első vasárnapján nemzetünk lelki megújulásáért és lelki egységéért imádkozunk. Imáink meghallgatásra találtak, amikor már sokan magyar állampolgárok is lettek" - mondta el a Bogya.


"Öröm, hogy az asszonyok nemcsak a gyermekáldás és gyermeknevelés felelősségét vállalják fel, hanem református magyar népünkért való imádkozást is" - zárta beszédét a lelkész.

Az együtt imádkozó asszonyok imáikban elmondták, hogy Isten segítségét és áldását kérjük népünkre, egyházi és világi vezetőinkre, Nőszövetségeinkre, családjainkra, fiataljainkra, gyermekeinkre, szülőföldünkre, lelkészeinkre, presbitereinkre.

Kurta-Tőtös Beáta házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a Királyhágómelléki Református Egyházkerület történetét. Ez az egyházkerület a negyedik legnagyobb egyházkerület a Kárpát medencében. Története épp december 1-én kezdődött, amikor e részt elszakították, és Romániához csatolták. Azóta kialakult, és működik az Egyházkerület, hiába vették el, és nem teljesen adták vissza iskoláinkat. Nőszövetségeink is működnek, egyházukat építik.

Következett a zászlóavatás és a Nőszövetség megáldása. A zászló régen a csatába hívott, veszteséget, halált hozott a háborúkban. Ma hirdeti az életet, az asszonyok munkáját, és egy békés harcra szólít a bűn és az elfogyás ellen. A zászlóra a Nőszövetséggel elhelyezték szalagjaikat, és egy-egy Igével biztatták a Hadadi Nőszövetséget.

A Hadadi Nőszövetség Ady Mariska nevét vette fel, aki Ady Endre unokatestvére volt, Hadadon született 1888-ban. Az ötletadó a névválasztásra Kaszta István Hadadról elszármazott író, újságíró volt, aki kutatta és több könyvet is írt Hadadról és környékéről, vagyis a Tövishátról. Ő mutatta be Ady Mariskát, életét és üzenetét. Ady Mariska rengeteg verset írt Istenről, szülőföldről.

A zászlót 2012-ben készítette Porcza Jolán, aki hímzéseivel nemcsak Hadadon, de sok más gyülekezetben maradandó emléket hagyott. Jelen voltak nemcsak a környék Nőszövetségei, de Szilágynagyfalu küldöttsége is, kik szalaggal díszitették a zászlót.

A Nőszövetség megáldása után a hadadi ifjak gitárműsora következett. A fiatalok közben Ady Mariska verseket szavaltak, és énekükkel gyönyörködtették a hallgatókat.

Végül meghívott vendégként Balogh Ferenc polgármester és lelkipásztor, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy Hadadon jól működik a Nőszövetség és az ifjúság. Nemcsak a hit, hanem a cselekedetek is fontosak, amit reánk következő vasárnap megmutathatunk, ha elmegyünk és rájuk szavazunk.

Köszöntőt mondott Nt. Nagy Sándor esperes is, aki kitért arra, hogy a zászlón túl Istent kövessük, de ne engedjük ki kezünkből a politikusok által elért történelmi „zászlókat" sem.

Balogh Sándor RMDSZ képviselőjelölt is meghívott volt erre az ünnepre, aki egyház közeli ember lévén ismeri az egyházak, nőszövetségek gondjait, örömeit. Ha politikusként rá szavaznak, az RMDSZ-re, ő és társai harcolni fognak elvett jogaink visszaszerzéséért. „Jövőt kell építenünk fáradhatatlan erővel, felelősséggel, ezzel pedig maga Isten meg bízott meg minket.... A jövő a gyermekeinké, unokáinké."

Végül Maskulik Csaba szenátorjelölt kapott szót, aki összefogásra és jövőt álmodó imákra kért mindenkit, hogy itt a templomban is együtt legyünk, meg a szavazáskor is. Mindenkit arra kért, szavazzon az RMDSZ-re.

Az összejövetel a Nőszövetségi Himnusz eléneklésével ért véget, majd a hadadi Nőszövetség által elkészített ebéd mellé ültek az eseményen résztvevők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: