2013-03-20 15:54:47• hírek • MTI

Büntetett a LPF a zászlóégetés miatt

"A Román Labdarúgó Szövetség és Románia labdarúgó-válogatottja ezúton kér bocsánatot a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért" - áll a FRF szerdai közleményében.

Az első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej bírsággal, és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot, amelynek szurkolói a hétfői kolozsvári mérkőzésen meggyújtották a magyar zászlót.

A liga honlapján közzétett szerdai közlemény szerint az LPF fegyelmi bizottsága keddi ülésén hozta meg a döntést, miután megvizsgálta a kolozsvári CFR és a Rapid Bucuresti hétfő esti kolozsvári bajnokijáról készült bírói és megfigyelői jelentéseket.
A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság miatt a kolozsvári CFR-re is tízezer lejes bírságot rótt ki.

Az LPF közleményében reményét fejezte ki, hogy a romániai bajnoki mérkőzéseken a fair play szelleme fog uralkodni, és nem ismétlődik meg a kolozsvári mérkőzésen tapasztalt incidens.
A romániai sajtó fényképeket is közölt arról, hogy a CFR és a Rapid mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A kolozsvári CFR-t elsősorban magyar nemzetiségű tulajdonosa, Pászkány Árpád miatt tekintik egyesek magyar csapatnak.

Az incidens miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kedden hivatalos levélben fordult a román szövetséghez, tájékoztatást kért a történtekről, és az ezeket követő fegyelmi eljárásról, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Mikó Imre kisebbségi jogvédő szolgálata pedig feljelentést tett az ügyészségen és a rendőrségen.

Az MLSZ álláspontja szerint egymás kölcsönös tisztelete a sport egyik alapértéke, ezért az ilyen nemkívánatos, a nemzeti érzékenységet sértő incidensek - legyenek azok bármely oldalról - súlyosan sértik a fair play szellemét.
A magyar és a román válogatott pénteken világbajnoki selejtezőt vív a Puskás Stadionban, az UEFA büntetése miatt zárt kapuk mögött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: