2011-02-08 21:29:45• hírek • Szatmár.ro

Büntet és fizet az APIA

Több, mint 600 megyebeli gazdának kell pénzt visszaszolgáltatnia a jogtalanul felvett mezőgazdasági támogatásból.

Az APIA megyei igazgatója és osztályvezetői sajtótájékoztató keretében számoltak be az intézmény aktuális ügyeiről, nagy hangsúlyt fektetve a 2011-es területalapú támogatásigénylés előkészületeiről.

Pintea Viorel és munkatársai elmondták: nemrég készültek el a fizetési felszólítások azok esetében, akikről kiderült: jogtalanul jutottak EU-s támogatáshoz. Szatmár megyében több, mint 800 000 lejről van szó, amit 672 termelőnek kell visszaadnia 2008-ra és 2009-re. Az APIA-sok kiemelték: ez is bizonyítja azt, hogy a hamis nyilatkozattételre évek múlva is fény derül. Hamisan nyilatkozott az a 17 gazda is, akitől a 2010-es egyedenkénti szarvasmarha-támogatást vonták meg: ők írásba adták, hogy nincsenek adótartozásaik, de ennek az ellenkezője derült ki.

Azért nem csak büntet, hanem fizet is az intézmény. A 2010-es területalpú támogatást megyénkben 23 328-an igényelték, ebből 19 500-an kapták meg a kifizetési bizonylatot, 14 500-an a teljes összeget. A szarvasmarha-támogatásnak 30 százalékát fizették ki eddig a megyében.

A mezőgazdasági életjáradék folyósítása februártól átkerült az APIA hatáskörébe: az érintettek csak március elsejétől láttamoztathatják az idei évre életjáradék-igazolványukat, a pénzt augusztus 31-éig meg fogják kapni. E téren is szigorú ellenőrzések várhatók.
Március elsejétől igényelhető a 2011-es területalapú támogatás, amely esetében minden gazdának számítógépes adatbázisban kell azonosítania a földjét. Az APIA találkozókat tartott és tart a megyebeli gazdákkal, és időben kiküldi az igénylés benyújtásának időpontjáról szóló értesítést is az érintetteknek.


Sajtótájékoztatót tartottak
Sajtótájékoztatót tartottak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: