2009-09-22 14:43:31• hírek • Gozner Gertrud

Bűnmegelőzési előadás a Doamna Stancaban

A Bűnmegelőzési Hét keretén belül a Szatmár Megyei Rendőrség munkatársai kedd délelőtt a Doamna Stanca líceumban a családon belüli erőszak megelőzésről tartottak előadást az iskola diákjainak.

A beszélgetésen meghívott előadóként részt vett Sorina Bumbulut pszichológus, a nőkkel szembeni erőszak ellen fellépő kolozsvári Artemis Egyesület munkatársa.

A pszichológus igyekezett felhívni a XI és XII-es diákokból álló hallgatóság figyelmét, hogy nem szabad beletörődni az áldozat szerepébe. Az erőszaknak nem csak fizikai formái vannak, hanem a szóbeli megaláztatások is idetartoznak - magyarázta a szakember. Bumbulut szerint sokan, főleg nők felvállalják az áldozat szerepét, mert sokszor elvakultak a párjukkal szemben, valamint könnyebb beletörődni a helyzetbe, mint szembeszállni az agresszorral.

Ilyenkor nem tudatosítják, hogy az agresszor önmagától soha nem fog megváltozni, és a halasztás akár az életükbe is kerülhet - fejtette ki a pszichológus. Ha a tanulók ilyen helyzetbe kerülnének életük során, vagy valamelyik ismerősük esne áldozatul ennek, minél előbb értesíteni kell az illetékes hatóságokat, a rendőrséget és a jogvédelmi egyesületeket- hangsúlyozta ki Bumbulut.

A statisztikák szerint Romániában a férjezett nők egyharmada legalább egyszer fizikai erőszak áldozata lett a házastársa részéről, és általában a hetedik eset után kérnek segítséget kívülálló személytől. Az egyik kliensünk csak a 23-ik törvényszéki látlelet után mert az egyesületünkhöz fordulni, de ugyanennyi alkalommal már meg is ölhette volna őt a férje - tette hozzá a szakember.


Az előadásra a Bűnmegelőzési Hét keretén belül került sor a Doamna Stanca Líceumban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: