2014-12-03 10:06:27• hírek • MTI

Bűncselekmény lehet az idegen zászlók szabálytalan kitűzése

Bűncselekmények minősítené és 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntetné a más államok zászlóinak "szabálytalan" kitűzését egy törvénytervezet, amelyet hallgatólagosan (vita nélkül) elfogadottnak nyilvánítottak a bukaresti szenátusban - közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

A törvényeket a parlament mindkét kamarájának el kell fogadnia. A jogalkotás gyorsítása érdekében az első házban automatikusan elfogadottnak nyilvánítják a - szakbizottságok által már véleményezett - tervezeteket, ha a házszabályban megszabott határidőn belül nem tűzik napirendre azok megvitatását.

A tervezetet a jelenleg ellenzékben politizáló - a megválasztott, de még hivatalba nem lépett elnök, Klaus Iohannis által vezetett - Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói terjesztették a parlament elé azt követően, hogy 2013 elején a magyarság nyílt szembeszegülését váltotta ki a Ponta-kormánynak a székely jelképek ellen indított "hadjárata".

A PNL javaslata szerint a román nemzeti jelképek használatának korlátozását 20 ezer lejig terjedő bírsággal büntetnék. A zászlókkal kapcsolatos bűncselekményt vagy kihágást a megyei prefektusok, illetve megbízottaik, a rendőrség és csendőrség állapíthatják meg. A törvény értelmezési vitáit a tervezet úgy kerülné el, hogy minden esetben prefektusi engedélyhez kötné az idegen zászlóknak a közintézményekre való kitűzését.

A hatályos jogszabályok szerint más államok lobogóit csak nemzetközi eseményeken, hivatalos ünnepeken szabad kitűzni Romániában. A nemzeti kisebbségek jelképeinek használatáról egy 2002 márciusában hozott kormányhatározat rendelkezik. "Az országos szervezetekbe, szövetségekbe vagy egyesületekbe tömörült etnikai kisebbségek sajátos akciókon használhatják saját megkülönböztető jeleiket" - olvasható a román hivatalos közlöny magyar nyelvű kiadásában.

A kétkamarás törvényhozás feladatmegosztása szerint ebben a kérdésben a képviselőházé lesz a döntő szó. A székelyzászló-üggyel összefüggésben további három törvénytervezet szerepel még a parlament napirendjén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: