2019-07-18 12:37:43• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Bűncselekménnyé nyilvánítaná a bosszúpornót az USR

A bosszúpornó bűncselekménnyé nyilvánításáról szóló törvénytervezetet iktattak csütörtökön a szenátusban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói  - adta hírül az Agerpres hírügynökség. 

A párt javaslata a büntető törvénykönyvnek a magánélet megsértéséről szóló 226-os cikkelyét egészítené ki úgy, hogy három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősíti az olyan, szexuális tartalmú képek jogtalan közzétételét, amelyeken az áldozat felismerhető.  "Jogalkotókként reagálnunk kell bizonyos társadalmi jelenségekre, és a bosszúpornográfia egyik ezek közül. Az utóbbi időben a romániai nők is ilyen tettek áldozataivá váltak" - mondta Florina Presadă szenátor.


Az online szexuális kizsákmányolásként vagy „bosszúpornóként” is ismert jelenség a szexuális tartalmú képeknek vagy videóknak az egyén beleegyezése nélkül történő internetes terjesztését jelenti. Gyakran egy korábbi partner az elkövető, akinek az áldozatot ábrázoló képek vagy videók vannak a birtokában, és célja, hogy a kapcsolat felbomlása miatti megtorlásként nyilvánosan megszégyenítse vagy megalázza az áldozatot. Az elkövetők azonban nem feltétlenül vannak vagy voltak partneri viszonyban az áldozattal, és nem szükségszerűen bosszúból cselekszenek. Az áldozat képei a számítógépének, közösségi oldalainak vagy telefonjának feltörésével is megszerezhetők, és valós károkat okozhatnak (például az áldozat elbocsátásával járhatnak). Az elmúlt években több esetben is napvilágot látott ilyen jellegű tartalom nőkről az Unió tagállamaiban és az Egyesült Államokban, ami több áldozat öngyilkosságához vezetett. Kutatások szerint a bosszúpornó áldozatainak 90%-a nő, az esetek száma pedig egyre növekszik. Szintén egyre több olyan, kifejezetten bosszúpornóra szakosodott weboldal jön létre, ahol a felhasználók a képek mellett személyes adatokat, például az áldozat címét, munkáltatójának kilétét és online profiljaira mutató hivatkozásokat is felfedhetnek - határozza meg a jelenséget a A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének témával kapcsolatos kiadványa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: