2013-07-14 12:44:13• hírek • Kocsis Zoltán

Buna ziua! Vrem cetatenie maghiara!

Hatvanon felüli dossziét dolgozott fel Magyarország kolozsvári konzulátusának két munkatársa az RMDSZ szatmárnémeti székházában második alkalommal megtartott konzuli napon. Az ott dolgozók elmondása szerint azonban nem mindenki dossziéját veszik át.

„Buna ziua! Unde e domnul consul? (Jó napot kívánok! Merre van a konzul úr?)" üti meg egyszer csak a folyosón álldogálók fülét. A román nyelvű köszöntésre és kérdésre mindenki felkapja a fejét. Egy elegáns, 35-40 év körüli anyuka modellalkatú kamaszlányával és megszeppent, aranyos kislányával érdeklődik a konzulok holléte iránt.

Az RMDSZ alkalmazottai azonban ezen már nem lepődnek meg. Elmondásuk szerint túlságosan is gyakori eset ez, már megszokták. „Mondjuk nekik, nem valószínű, hogy átveszik a dossziéjukat, ha nem tudnak magyarul. De ez nem tartja vissza őket, szerencsét próbálnak", magyarázza a szatmárnémeti RMDSZ csinos alkalmazottja. Mivel a döntés a konzulok kezében van, az emberek megpróbálják. Nyilván valami jobbnak a reményében. Ezért aztán gyorsan előkerül egy magyar felmenő és ha kell, még magyarnak is vallják magukat...

Pénteken Szatmárnémetiben másodszor tartottak konzuli napot. Több, mint hatvan honosítási dossziét és 15-20 útlevélkérelmet adtak le. Ezzel egy időben közel tucatnyian vették át útleveleiket - ők két héttel ezelőtt Sárközújlakon igényelték azokat. A kisvárosban is közel negyvenen dosszié gyűlt össze június végén.

Két hét múlva Tasnádra látogatnak a konzulátus munkatársai, majd valamikor augusztus során visszatérnek Szatmárnémetibe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: