2011-03-07 10:32:53• hírek • MTI/AFP/AP/APA

Buli van Rióban

Tűzijáték és fülsüketítő dobszó közepette, mintegy hetvenezer helyszíni és több millió televíziós néző szeme láttára megkezdődött vasárnap este a riói karnevál csúcspontja, a szambaiskolák felvonulása.

A tizenkét leghíresebb szambaiskola a karnevál több mint másfél kilométeres főutcáján, a Sambódromón vonul fel a nézők előtt. A jegyárak ötventől több ezer dollárig terjednek, attól függően, hogy a zsúfolt padokra vagy a légkondicionált, pezsgővel teletömött VIP-fülkékbe szólnak. A kétnapos eseményt televízión is milliók követik Brazíliában és világszerte.

Az iskolák a karnevál bajnoka címért és a karneváli koronáért versengenek; pénzdíj nincs, csak elismerés, mely egy évig, a következő fesztiválig biztosítja az első helyet az iskola számára. A díjat szerdán ítélik oda a koreográfia, a zene, a tánc és a kreativitás alapján.

A felvonulók között találni - igaz versenyen kívül - a híres Portela szambaiskolát is, melynek raktára, benne számtalan jelmezzel és egyéb kellékkel február elején a lángok martalékává vált - a tűzben két másik iskola kellékei is odavesztek. A csoportnak emberfeletti erőfeszítéssel sikerült egy hónap alatt pótolnia a legfontosabb kosztümöket, így végül részt vehet a parádén, a zsűri azonban úgy döntött, versenyen kívül induljon, nehogy az a fiaskó érje, hogy az iskolák második vonalába csúszik le a pontozás alapján. A Portela a karnevál eddigi 84 éves történetében egyetlen alkalommal sem maradt távol, és a tánciskolák közül a legtöbb karneválbajnoki címet mondhatja magáénak.

Az elit szambaiskolák hónapokat készülnek a fesztiválra, a show-k költsége elérheti az ötmillió dollárt is.
A látványos parádét számos híresség követte a helyszínről vasárnap; feltűnt többek között Gisele Bündchen brazil modell, Pamela Anderson kanadai-amerikai modell és Jude Law angol színész is.
Az esővel dacolva már szombaton milliók énekeltek és ropták a szambát Rio belvárosában. Közel 800 ezer belföldi és külföldi turista érkezett a pénteken késő este rajtoló fesztiválra, melyből a város hatmillió lakosának nagy része is kiveszi a részét. A 193 milliós Brazília más részein is gyakorlatilag leáll a szokásos élet a farsangi szezonnak erre a hetére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: