2017-06-28 12:38:02• hírek • MTI

Bulgária szeretné meghonosítani a román korrupcióellenes harc alapelveit

A román korrupcióellenes harc bebizonyította hatékonyságát, Bulgária pedig meg akarja honosítani annak alapelveit - hangsúlyozta szerdán Rumen Radev bolgár elnök, miután Klaus Iohannis államfővel tárgyalt Bukarestben.

Radev rámutatott: országa nem másolhatja le a román modellt, de ihletet meríthet belőle, mert Bulgáriában a korrupció szintjének "drasztikus" csökkentésére van szükség. Közös sajtóértekezletükön Iohannis üdvözölte bolgár kollégája érdeklődését a jogállamiság és igazságszolgáltatás témája iránt, és arról biztosította őt, hogy Románia kész megosztani szomszédjával a korrupció elleni harcban szerzett tapasztalatait.

Rumen Radev az évi négymilliárd eurós román-bolgár kereskedelmi kapcsolatok bővülését is méltatta.

A román elnök szerint a kétoldalú megbeszélésükön a felek a transzatlanti kapcsolatrendszerre és a NATO-n belüli együttműködésre összpontosítottak. Iohannis beszámolt bolgár kollégájának washingtoni látogatásáról, tárgyaltak a Fekete-tengeri övezetének biztonsági kihívásairól és a NATO térségben játszott szerepéről.

"Románia és Bulgária az európai projekt megújítását kezdeményező tagországokkal közösen akar dolgozni egy erős, polgárbarát, lakosainak jólétét és biztonságát szavatoló Európai Unióért" - jelentette ki Iohannis. A szocialisták támogatásával függetlenként elnökké választott Radev győzelmét tavaly novemberben a Románia körüli orosz befolyás erősödéseként értékelte a bukaresti sajtó. A bolgár elnök a mostani bukaresti sajtóértekezleten azt mondta: országa őszinte és nyitott párbeszédre törekszik Oroszországgal a "kockázatok elkerülése" érdekében.

Iohannis erről úgy nyilatkozott: Romániának nincs kifogása a bolgár-orosz kapcsolatok ellen. "A NATO egy védelmi jellegű szövetség, egyetlen hadgyakorlatunk, stratégiánk sem irányul Oroszország ellen, nem készülünk semmilyen Oroszország elleni akcióra, ahogy azt egyesek tévesen állítják" - jelentette ki a román elnök, hozzátéve, hogy az amerikai rakétapajzs romániai bázisa is védelmi célokat szolgál és semmiképp sem Oroszország ellen irányul.

A bolgár elnöki hivatal egy hete jelentette be, hogy Rumen Radev hivatalos látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt Bulgáriába az 1877-1878-as orosz-török háború végének és Bulgária felszabadításának 140. évfordulója alkalmából, jövőre. Putyin elnök megköszönte és elfogadta a meghívást, a látogatás pontos időpontját később teszik közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: