2010-06-17 10:37:01• hírek • Szatmár.ro/www.hwsw.hu

Bukott az nCore, a Majomparádé...

Leállítottak több, több tízezer letöltőt kiszolgáló magyar torrent-szervert.

Első ránézésre ezúttal a razzia kifejezetten a magyarországi torrentvilágot érintette, s a legnagyobbnak mondott oldal, az nCore mellett több kisebb tracker is elérhetetlenné vált. A www.hwsw.hu oldal szerint a hatóságok nem magukra a tracker oldalakra vadásztak, hanem az úgynevezett seed-szerverek voltak a célpontban. A seed-szerverek olyan gépek, amelyek lehetővé teszik, a  fájlcserélők felhasználói ne saját otthoni számítógépükön keresztül osszanak meg fájlokat, hanem egy webes kliensen keresztül érnek el egy távoli szerveren lévő Bittorrent-klienst, ami elvégzi helyettük a "piszkos munkát".

A leginkább fájlalt áldozat a hazai fájlcserélő közösség részéről az nCore, ami sok tízezer felhasználót szolgált ki, s a legnagyobb forgalmat bonyolította. Az első hírek szerint a proxy szerverüket biztosan lefoglalták, s lehetséges, hogy maga a tracker is erre a sorsa jutott. Egy korábbi razzia során egy másik nagyon népszerű hazai torrentoldal esetében is megtörtént, hogy a főszervert lefoglalták a hatóságok, ami könnyen megtörténhetett, hiszen az üzemeltetők egyáltalán nem féltek a lefoglalástól, mivel a tracker szervereken jogvédett tartalmak nem voltak megtalálhatóak - írja a hwsw.hu.

Az nCore mellett a Majomparádé, Mesevilág, Evolution, illetve Blue-Dragon trackerek is leálltak a szerdai délután folyamán. A Majomparádé lekapcsolását többen megerősítették, a többi esetben még előfordulhat, hogy az üzemeltetők pusztán óvatosságból szüneteltetik a szolgáltatást. A korábbi tapasztalatok alapján azonban elmondható, hogy a magyarországi torrent-kultúra elégé erős, a lefoglalások után a nagyobb oldalak visszatérnek, igaz más címeken és általában más, számukra biztonságosabb szerverekről, a kisebbek helyére pedig újabbak lépnek.

A leállításokkal kapcsolatos teljes cikket, Dojcsák Dániel írását a www.hwsw.hu oldalon olvashatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: