2010-06-15 20:40:20• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Bukott az indítvány, marad a kormány

Elutasította a román parlament kedden a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti, hogy a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentő törvénytervezetek automatikusan érvénybe lépnek.

A képviselőház és a szenátus együttes ülésén hosszú vita után elbukott a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott indítvány, amelyet az ugyancsak ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatott.
Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Emil Boc kormánya megbukjon, hiszen az indítvány mellett 228 honatya voksolt, elfogadásához 236 képviselő és szenátor szavazatára lett volna szükség a 471 közül. A teremben csak 458-an voltak jelen, 425 érvényes voks jött össze, ebből 228 volt az "igen", 197 pedig a "nem" szavazat.

Szokatlanul feszült légkörben zajlott a vita, a pártok szónokai kíméletlen nyerseséggel támadták a velük egyet nem értőket. Emil Boc is felhevülve intézett kirohanást az ellenzéki erők ellen, kiabálva vetve a szemükre: "Fogalmatok sincs, milyen kockázatot vállaltatok". A teremben olykor dulakodásra is sor került, a felszólalókat többször is az ellenfelek füttykoncertje szakította félbe. 

Kifejezetten nagy felfordulás színhelye volt a parlament hatalmas épülete előtti tér. Közalkalmazottak ezrei érkeztek már reggeltől folyamatosan a törvényhozó testület háza elé, ahol a csendőröknek már reggel jelentős erőkkel kellett fenntartani a rendet.

A tüntetők különösen Traian Basescu államfőt vették célba, aki személyesen szorgalmazta a megszorító intézkedéseket, magára vállalva a népszerűtlen intézkedésekért a felelősség legnagyobb részét. Egy plakáton Hitlerként ábrázolták az elnököt, a tüntetők a kormány tagjait jelképező, karóba húzott bábukat mutattak fel, amelyeket látványosan elégettek. A tiltakozók többször is megkísérelték áttörni a rendfenntartók által kialakított kordont.

A következő hetekben várhatóan csak fokozódik a dolgozók és nyugdíjasok elégedetlensége, különösen annak a tükrében, hogy mindössze nyolc szavazaton múlott a dolog. Bukaresti megfigyelők biztosra veszik, hogy ezek után a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott kormánykoalíción belül Emil Boc miniszterelnök személycseréket fog végrehajtani a kormányról alkotott kép javítása érdekében.

A kormány két törvénytervezete értelmében az állami szférában 25 százalékkal csökkentenék a béreket, a nyugdíjakat 15 százalékkal kurtítanák meg, ezen kívül számos szociális juttatást vonnának meg. A megszorító intézkedések sikeres alkalmazásától függ, hogy megkapja-e Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött többoldalú hitelmegállapodás soron következő, 850 millió euró értékű részletét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: