2009-06-26 16:06:57• hírek • Parajdi Andrea

Bukhatunk 100 milliót

A kaplonyi, szaniszlói és kökényesdi helyi tanácsok feloszlatása ellenére, ígéretek szerint a települések felhasználhatják majd az államtól és a Megyei Tanácstól kapott pénzeket, így az önkormányzatot működtetése nem kerül veszélybe. Kérdés, hogy két település Kalpony és Szaniszló miatt csúszik-e majd az ivó- és szennyvízgazdálkodásra készülő 100 milliós pályázat leadási ideje?

Korábban beszámoltunk arról, hogy Kaplony, Szaniszló és Kökényesd települések helyi tanácsát jogilag feloszlatták, ugyanis több mint két hónapja nem ültek össze a tanácstagok. A tanács megszűnt, úgy, hogy egyik településnek sincsen elfogadva a költségvetése, így törvény szerint nem költhetik el az államtól és a Megyei Tanácstól kapott pénzösszegeket.

Ez a probléma azonban úgy tűnik megoldódik, ugyanis Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a pénzügy-, és a belügyminisztériumban is tárgyalásokat folytatott, ahol azzal biztatták, hogy jövő szerdáig elfogadnak egy olyan kormányhatározatot, amely előírja, hogy ilyen formában is felhasználhatják a rendelkezésre álló összegeket.

A kényesebb probléma azonban az, hogy Kaplony és Szaniszló is tagjai annak az ADI szövetségnek, amely az ivó-, és szennyvízgazdálkodásra készít közös pályázatot, és amelyen keresztül 100 millió euró kérhető le Szatmár megye számára.

A tervek szerint a megye július 31-ig be akarja nyújtani a projektet, ugyanis a rendelkezésre álló összeget azok kapják meg, akik mihamarabb leteszik a pályázatot. Ahhoz, hogy a projektet leadhassák, minden település helyi tanácsa jóvá kell hagyja az Apaserv működési szabályzatát. Azok a települések, amelyek első körben részesülnek a finanszírozásból - mint például Kaplony is - a szükséges önrész biztosításáról és a műszaki dokumentációkról is helyi tanács által elfogadott határozattal kell rendelkezzenek.


Kaplony és Szaniszló miatt csúszhat a vízgazdálkodási pályázat?
Csehi Árpád, tanácselnök nem szeretne kizárni egy települést sem a pályázatból


-Megoldás lenne ha a települések polgármesterét a kormány felhatalmazná arra, hogy minden döntést meghozhassanak a tanács helyett, ez azonban elég sok kockázattal jár, nem is kaptam azonnali választ a felvetésre - mondja Csehi, aki még azt szeretné megsürgetni, hogy a településeken mihamarabb írják ki a tanácsok felszámolása után szükséges előrehozott választásokat, amellyel még elérhető lenne, hogy az ivó-, és szennyvízgazdálkodásra készülő pályázat időben leadásra kerüljön. Félő ugyanis, hogyha csúszik a pályázat leadása, más megyék elhappolják a támogatást.

„Még folytatunk tárgyalásokat ez ügyben, ugyanis a legvégső megoldást el akarjuk kerülni, vagyis nem szeretnénk ezt a két települést kizárni a pályázatból, ám ezzel párhuzamosan arra is ügyelni fogunk, hogy betartsuk a határidőket" -nyilatkozta a tanácselnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: