2006-08-19 01:30:56• hírek • Szatmar.ro

Elkezdődött a Partiumi Magyar Napok

 Tegnap a Szatmár megyei filharmóniában vette kezdetét hivatalosan a PMN.

"Egy helyi összefogás eredményeként idén is létrejött a Partiumi Magyar Napok, mely az évek során  a helyi magyarság egyik legszebb ünnepévé nőtte ki magát" - mondta el Varga Attila, az Identitas Alapítvány elnöke megnyitó beszédében. A képviselő szerint a rendezvény rólunk, kisebbségi magyarokról mesél, arról, hogy hogyan éljük meg partiumi mivoltunkat. 

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerint már nehéz lenne elképzelni a nyarat a Partiumi Magyar Napok sajátos hangulata nélkül. "Sokan próbálták elbotlasztani, mégis megvalósult, immár ötödjére is az a rendezvény, mely szerves része annak az egésznek, amit számos más jellegű rendezvénnyel együtt alkot, melyek közösen rajzolják meg a szatmárnémeti kulturális életet." - mondta a polgármester, hozzátéve, talán az eddigi legszínvonalasabb programot kínálja az idei Partiumi Napok.

A megnyitó beszédeket követően  Kedves Tamás gordonkaművész, Duffek Mihály zongoraművész és dr. Fátyol Rudolf hegedűművész a Bartók emlékév alkalmából tartott emlékoncertje hangzott el. Nem sokkal később a Szatmárnémeti Északi Színházban került bemutatásra az Új Eldorado című dokumentumfilm. 

A  PMN második napja bőven tartogat meglepetéseket a rendezvényen résztvevők számára, hiszen a déli óráktól számos rendezvényt szórakozhatnak majd végig, a bábelőadásoktól és gyermekprogramoktól a képzőművészeti és fotókiállításokig, a könyvbemutatótól és könyvutcától a mesterségek bemutatójáig, az íjászattól a reneszánsz táncig és bajvívásig. Nem hiányzik majd a néptánc és népzene sem, mint ahogy a hagyományos Partium Focikupa sem maradhat el. A szombati nap végén remek bulit ígér a marosvásárhelyi Defender és a kolozsvári Knockout zenekarok koncertje, illetve az ezt követő tűzzsonglőr-show.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: