2009-09-20 21:19:32• hírek • MTI

Bukaresti Napok

A szemnek és fülnek egyaránt kedves programok várták az 550. "jegyzett születésnapját" ünneplő román főváros lakóit az utcákon, tereken, kulturális intézményekben a több mint egy hétig tartott, vasárnap zárult "Bukaresti Napok" rendezvénysorozat keretében.

A szeptember 12-én kezdődött programsorozatnak számos utcai műsor, sportverseny, kiállítás, koncert, színházi előadás, filmvetítés, gyermekkarnevál volt a része az utcákon, a parkokban, a színházakban. A látványosságok középpontjában az egykori, "Kis Párizsnak" nevezett Bukarest régi korszakainak felidézése állt, például lovas fogaton lehetett várost nézni, vagy korabeli kosztümös parádé emlékeztetett a főváros egykori életére. Régmúlt idők villamosán is körutat lehetett tenni. Nem hiányoztak a tűzijátékok, a lézeres "fénymutatványok" sem. A bukarestiek ezekben a napokban tömegesen keresték fel a város két, dús növényzetű, hatalmas kiterjedésű parkját, a Herestraut és a Cismigiut, akárcsak a történelmi városközpontot. A hétvégi programokkal párhuzamosan vasárnapra virradó éjszaka Bukarestben a múzeumok is nyitva álltak.
Sorin Oprescu polgármester külföldi vendégeket is meghívott az ünnepségekre, így alkalma volt kétoldalú találkozásokra is Athén, Moszkva, Peking, Tbiliszi, Hanoi Kuala Lumpur és Nicosia közigazgatási intézményeinek képviselőivel.
A legenda szerint Bukarestet egy Bucur nevű pásztor alapította, bár sokkal valószínűbb, hogy Öreg Mircsa (Mircea Cel Batran) havasalföldi fejedelem rakta le az alapjait a törökök elleni egyik sikeres csatája után. A mostani évforduló mindenesetre nem a város alapítására vonatkozik, hanem arra, hogy Bukarestet 1459. szeptember 20-án említik először hivatalos dokumentumban, amelyet Vlad Tepes fejedelem írt alá. Fővárosként először 1659-ben jelenik meg az iratokban, mégpedig Gheorghe Ghica uralkodása alatt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: