2012-09-29 10:55:48• hírek • MTI

Bukarestben túlélési csomagokat osztanak földrengés esetére

Felvétel az 1977-es földrengés utáni helyzetről
Felvétel az 1977-es földrengés utáni helyzetről

A román főváros közgyűlése úgy döntött pénteken, hogy túlélési csomagokat oszt ki Bukarestben azon épületek lakóinak, amelyek nem bírnak ki egy újabb nagy erejű földrengést.

Sorin Oprescu főpolgármester a határozattervezet indoklásául kifejtette: ez egy kényszermegoldás egy katasztrófa esetére, mivel Bukarest több mint száz veszélyeztetett épülete közül alig 15-öt sikerült megerősíteni.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 35 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román fővárosban több mint 372 közveszélyes épületet jelöltek meg az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel, közülük több mint száz a város központjában található: ezek többnyire 1940 előtt emelt többszintes épületek. A tulajdonosok anyagi támogatást kapnak az államtól a ház szerkezetének megerősítésére, a javítások idejére pedig az önkormányzat szükséglakásokat biztosít a lakóknak, mégis alig néhány közveszélyes épület tartószerkezetét erősítették meg az utóbbi években.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy ingyenes túlélési csomagokat oszt szét a veszélyeztetett épületek lakóinak, feltehetően azért is, hogy újból figyelmeztessék a lakókat az életveszélyre. A túlélési csomagban kézi feltöltésű (áramfejlesztős) zseblámpa, fény- és hangjelző készülék, zsebrádió, háromféle mobiltelefon-töltő, vízhatlan hőszigetelő fólia, gázmaszk, elsősegélydoboz, három palack ivóvíz, vízfertőtlenítő tabletta, három napra elegendő száraz élelmiszer és fluoreszkáló jelzőfény található. A bukaresti önkormányzat háromezer túlélési csomag beszerzését hagyta jóvá, félmillió lej (32 millió forint) értékben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: