2009-10-22 14:16:29• hírek • MTI

Bukarestben tárgyalt Joe Biden

A NATO-n belüli biztonság oszthatatlan, a béke és biztonság nincs ingyen, meg kell fizetni az árát - állapította meg csütörtökön Bukarestben Traian Basescu államfő, aki Joe Biden amerikai alelnökkel együtt a stratégiai partnerség sikeres működését dicsérte.

A román államfő ezen a napon a Cotroceni-palotában fogadta a lengyel fővárosból érkezett, majd Prágába továbbutazni készülő magas rangú vendéget. A találkozó után adott sajtónyilatkozatukban elmondták: érintették a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok helyzetét, beszéltek Moldováról, Pakisztánról és Afganisztánról. Moldova esetében szükségesnek ítélték, hogy politikai és gazdasági támogatást nyújtsanak a Chisinauban újonnan megalakult kormánynak. Megvizsgálták az amerikai befektetések romániai növelésének a lehetőségét, akárcsak az energetikai együttműködés kérdését, különös tekintettel a konstancai cseppfolyósított gáz termináljára, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát az Egyesült Államok finanszírozza. Tárgyaltak a Konstanca-Trieszt olajvezetékről is. Basescu különleges hangsúlyt helyezett a Fekete-tenger térségének biztonságára is, felhíva a figyelmet arra, hogy szerinte fenn kell tartani a gyakorlatias szempontokon alapuló kapcsolatokat Oroszországgal és Törökországgal is.

. Hangoztatta: lemondanak ugyan a nagy hatósugarú rakéták telepítéséről, de hatékony védelmi rendszert építenek majd ki, amely Romániát és az Egyesült Államokat egyaránt védelmezni fogja.

Miután Basescu megállapította, hogy "a NATO-n belüli biztonság oszthatatlan, a béke és biztonság nincs ingyen, meg kell fizetni az árát", Biden nagyra értékelte az amerikai-román együttműködést az afganisztáni misszióban. "Az önök katonái igazi harcosok" - állapította meg a magas rangú vendég, leszögezve: az amerikai csapatok büszkék arra, hogy együtt szolgálhatnak a rendkívül jól kiképzett román katonákkal.

Az amerikai alelnök a nap folyamán Emil Boc ügyvivő kormányfővel is tárgyal, közös asztalhoz ül az ellenzék vezetőivel is, így Mircea Geoana szenátusi elnökkel és szociáldemokrata pártelnökkel, aki a november 22-i államfőválasztáson Traian Basescu egyik legesélyesebb ellenfele lesz. A vendég előadást tart a bukaresti egyetemi könyvtárban az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolatairól.


Biden értékelte, hogy Románia támogatja az új rakétavédelmi programot
Biden értékelte, hogy Románia támogatja az új rakétavédelmi programot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: