2014-08-13 17:10:55• hírek • MTI

Bukarest cáfolja, hogy segítette volna a szunnita szélsőségesek felfegyverzését

A román külügyminisztérium cáfolta szerdán, hogy Románia harckocsikat és lőfegyvereket juttatott volna el az iraki és szíriai területeket elfoglaló Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoportnak.

Bukarest arra reagált, hogy egy neve elhallgatását kérő orosz katonai vezető a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta: a szunnita szélsőségeseket nyugati titkosszolgálatok segítették abban, hogy fegyverhez jussanak. Az idézett forrás szerint a IÁ Bulgáriából jutott páncélozott járművekhez és gránátvetőkhöz, Horvátországból tüzérségi eszközökhöz, Ukrajnából csapatszállító járművekhez, Romániából pedig tankokhoz és lőfegyverekhez.

Az ország fegyverexportját felügyelő bukaresti külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek leszögezte: 2012-2014 között Románia senkinek nem adott el harckocsikat, és határozottan elutasítja azokat a névtelenségbe burkolózó gyanúsításokat, amelyek szerint köze lenne a szunnita szélsőségesek felfegyverzéséhez.

Az Irakban előrenyomuló, Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoport fegyveresei már jelentős területeket foglaltak el az ország északi és nyugati részén, s az ottani, illetve a kelet-szíriai területeken "kalifátust" kiáltottak ki. A szervezet az általa elfoglalt területekről elüldözte a türkmén és a jazidi kisebbség - egy saját vallást követő kurd népcsoport - tagjait, akik a környékbeli hegyekben rekedtek víz és élelem nélkül.

A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert szervezet tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, s azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartományok majdnem teljes területe fölött. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: