2016-09-09 11:33:18• hírek • Baranyi László/MTI

Bukarest kiáll Moldova területi épsége mellett

Jevgenyij Sevcsuk
Jevgenyij Sevcsuk

A román elnöki hivatal a közelgő választásokkal összefüggő provokatív retorika részének tartja, hogy a Moldovai Köztársasághoz tartozó, orosz többségű Dnyeszter-mellék elnöke az orosz törvények átvételéről írt alá rendeletet - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A bukaresti elnöki hivatal szerint a kérdést visszafogottan kell kezelni, kerülni kell a mesterséges konfliktusszítást, mindazonáltal Románia határozottal kiáll Moldova területi épsége mellett. A "transznisztriai" (Dnyeszter-melléki) válságban kizárólag tárgyalásos úton, politikai eszközökkel, az érintett felek részvételével lehet előrelépést elérni, Románia pedig támogatja az EBESZ soros elnökségének erre irányuló erőfeszítéseit - olvasható a közleményben.

A bukaresti elnöki hivatal arra a - román médiában élénk visszhangot kiváltó - hírre reagált, miszerint Jevgenyij Sevcsuk, a Dnyeszter-menti szakadár köztársaság elnöke, aki indul az év végi választásokon, a tíz évvel ezelőtti (nemzetközi szinten el nem ismert) népszavazás eredményének törvénybe iktatásáról adott ki rendeletet. A 2006-os referendumon a résztvevők 97 százaléka a Dnyeszter-mellék függetlenségére és Oroszországhoz való csatlakozására szavazott.

Moldovának a Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny sávjában zömmel orosz ajkú a lakosság, a területet az 1991-ben kikiáltott, szakadár "Dnyeszter-menti Köztársaság" tartja ellenőrzése alatt orosz katonai oltalom mellett. A román többségű Moldovától való elszakadásra törekvő Dnyeszter-mellék függetlenségét egyetlen állam sem ismerte el, területén azonban mintegy másfél ezer orosz "békefenntartó" állomásozik, akik nemrég egy hadgyakorlaton mutatták be, hogy páncélosaikkal bármikor át tudnak kelni a Dnyeszteren.

A szakadár köztársaság parlamentje a Krím félsziget orosz annektálása után 2014-ben egyhangúan elfogadott nyilatkozatban kérte az orosz hatóságokat: ismerjék el a terület függetlenségét, majd tegyék lehetővé a csatlakozását Oroszországhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: