2018. szeptember. 24., hétfő
Névnap:
2017-10-27 13:24:27• hírek • MTI

Bukarest 50 millió euró hitelt kapott az EU bankjától a BRUA-gázvezeték romániai szakaszának megépítésére

A hitelért a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) vállalt garanciát. A vezeték 478 kilométer hosszú és a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas) terjed. A hitelből a vezetéket és három kompresszorállomást építenek meg Podisornál, Bibestinél és Zsuppánál (Jupa).

A BRUA megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. Andrew McDowell, az Európai Beruházási Bank alelnöke kijelentette: ez a stratégiai fontosságú projekt összeköti a dél-keleti és a közép-európai országok gázhálózatát, és megszünteti a dél-kelet-európai államok függőségét a jelenleg létező egyetlen gázvezetéktől, növelve az országok energiabiztonságát. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy az országok olcsóbban vásárolhassanak gázt.

Az uniós végrehajtó bizottság becslése szerint a gázvezeték különböző szakaszainak építése idején 4-5 ezer állás létesül, a BRUA működtetése pedig 300-400 munkahely létesítését biztosítja. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: