2010-02-01 08:57:19• hírek • Szatmár.ro

Bújj-bújj tejfog

A várandós, vagy újdonsült kismamák rendszerint tele vannak kérdésekkel, sokuk túlzott aggodalommal tekint a babavárás időszakára, illetve a szülést követő hónapokra. A szakemberek szerint, bár sok mindenre figyelniük kell az anyukáknak, megfelelő tájékozottság mellett könnyebbé válhat a gyereknevelés. Dr. Telegdy József, fogorvos a gyermekfogászattal kapcsolatos lényeges tudnivalókat ismerteti a kismamákkal.

Hogyan fejlődik a kisbaba fogazata?

A tejfogazat fejlődése már a magzati élet 8. hetében megindul, és a 9. magzati hónapban már megvan az összes tejfog koronája. Először a fogak koronai része fejlődik ki, ha ez teljesen kialakult elkezdődik a gyökér fejlődése is.

A 4. magzati hónapban kezd kialakulni a maradófogak közül az első nagyőrlő (a hatos fog) csírája. Az összes maradófog telepe (a hetes és nyolcas fog kivételével) a születést követő első-második hónapig fejlődik ki. A hetes fogak csírája ez első életév táján, míg a nyolcasoké (bölcsességfogak) 4-5 éves korban alakul ki.

A kismamáknak mindezeket fontos tudniuk, hiszen így már a terhesség idején tisztában lehetnek azzal, hogyan alakítsák táplálkozási szokásaikat, milyen tápértékekben gazdag élelmiszereket fogyasszanak. A tejfogazat fejlődését leginkább a fehérjékben gazdag tápanyagok, különböző vitaminok, ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor stb.) és nyomelemek (fluorid, molibdén) segítik.

Mikor bújnak elő az első fogak?

A fogak megjelenési időpontja széles határok között ingadozik, megtörténhet, hogy az újszülött metszőfoggal születik, de az is előfordulhat, hogy sok egészséges csecsemőnél csak 10 hónapos korban bújnak ki az első fogak. Ha általánosítani szeretnénk körülbelül 6 hónapos korban érkeznek a kisbaba első tejfogai, s mintegy 2 és fél éves korra mind a 20 fog előbújik. Legelőször az alsó metszőfogacskák bújnak elő a 6. hónap táján, utoljára pedig 2-2,5 éves korban a tejfogazat utolsó tagjai, az alsó és felső őrlőfogak jelennek meg.

A gyermekeknek 20 tejfoguk van. A felnőttek fogsorával ellentétben náluk hiányoznak a kisőrlőfogak, illetve a harmadik nagyőrlők. 2-6 éves korig tejfogak találhatóak a szájban.

Kisgyermekkorban a fogak előtörése korántsem zavartalan folyamat, sokszor okoz kellemetlenséget a kicsinek, és a szülőknek egyaránt. A fog szájüregbe törése során a felette fekvő íny szöveteit nyomni kezdi és szétfeszíti. Az íny vörös lesz, enyhén duzzadt, begyulladhat és akár fájdalommal is járhat. A babáknak ilyenkor fokozottabb a nyáltermelődésük, nyugtalanok, esetenként hőemelkedésük is lehet. Jellemző viselkedés ilyenkor, hogy a babák minden mozdíthatót a szájukba vesznek és rágnak, meglehetősen sokszor szopogatják az ujjaikat és az öklüket is harapdálják.

A kismamáknak tudniuk kell, hogy a maradó fogak előtörésében és helyének biztosításában nagyon fontos szerepe van a tejfogaknak, ezért megfelelő kezelésük és szükséges ideig történő megtartásuk kiemelkedő jelentőségű.

A gyermekek fogászati kezelésében első helyen nem a gyógyítás, hanem a megelőzés áll. Éppen ezért nagyon fontos a fogmosás, amit már az első fogak megjelenésével el kell kezdeni, hogy gyermekünknek megszokott, mindennapos rutinná váljon a fogtisztítás.

Mikor kell először felkeresni a fogorvost?

Az első fogorvosi ellenőrzésre 3 éves kor körül már sor kerülhet. Nagyon fontos, hogy a legelső konzultáció barátságos légkörben teljen, a vizsgálat fájdalommentes legyen, hogy a gyerek ne élje meg lelki traumaként a fogorvossal való találkozást. Az első fogorvosi vizsgálat egy életen át meghatározó élmény lehet, emiatt nem ajánlott megvárni, hogy fájni kezdjen a pici fogacska, ugyanis ezekben az esetekben mindig szükség van orvosi beavatkozásra.

Legelső alkalommal érdemes minden panasz nélkül felkeresni a fogorvost, legalább egy ismerkedés erejéig. A kisgyereknek meg kell szoknia, hogy a fogorvosi ellenőrzés is az élet része, ezért kell elkerülni, hogy az első élménye ne egy fogfájdalom miatti fogászati kezelés legyen.

Ha bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, készséggel áll az Ön rendelkezésére Dr. Telegdy József fogorvos. Rendelője Szatmárnémetiben a Piata Pacii 1/16 szám alatt található. Érdeklődhet a helyszínen hétfőtől péntekig 9-12, illetve 14-17 óráig, vagy hívhatja a 0770-466.365-ös, a 0361-804.303-as, illetve a 0745-613.949-es telefonszámok egyikét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: