2019-04-09 10:29:06• hírek • Bede Emőke

Budapesti táncháztalálkozón járt a bogdándi Rozsmalint Néptánccsoport

Április 5. és 7. között immár harmincnyolcadik alkalommal rendezték meg Budapesten, a Papp László Sportarénában az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében – olvasható az esemény leírásában, melyből azonnal kitűnik, mekkora jelentőségű programról is van szó valójában. A táncháztalálókon minden éveb több ezren fordulnak meg: míg a kilátogatók egy része még csak most ismerkedik a néptánc és népzene szépségeivel, addig sok csapat már profi szintű bemutatóval érkezik az arénába.

 

Nem volt ezzel másként a bogdándi Rozsmalint Néptánccsoport sem, akik a Bogdándi Református Egyház segítségével már második alkalommal pályázták meg sikeresen a Csoóri Sándor Alap támogatását. Az alap a magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadását, szakmai fejlesztését és a közösség megerősítését szeretné segíteni. A Rozsmalintnak megítélt összeg ebben az évben kétmillió forint (közel 30 ezer lej) volt, melyből a népviseleti ruhák elkészítéséhez vásárolták meg a szükséges anyagokat, korszerűsítették a csoport rendelkezésére álló technikai felszereltséget, illetve magának a budapesti látogatásnak a költségeit is ebből fedezték.




A Balogh Raluca, Debreni Noémi és Kürti Ildikó Csilla által megszervezett és koordinált kiránduláson 34, tíz és húsz év közötti fiatal vett részt. Mint megtudtuk, a csoport módfelett élvezte a táncháztalálkozót, hiszen az esemény kiváló alkalmat nyújt a magyar nyelvterület többi tájegységeinek megismerésére. A budapesti élmények teljessé tétele érdekében a Rozsmalint tagjai és kísérőik egy városnézésen is részt vettek, melynek során a magyar főváros legnépszerűbb látványosságait tekinthették meg. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: