2014-05-05 12:55:14• hírek • Szatmar.ro

Budapesti színtársulat az idei Páskándi-megemlékezésen

Az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület rendezvénye. Társszervezők a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala, Szatmárhegy RMDSZ-szervezete és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör. A szervezést irányítja Muzsnay Árpád.

Az idén május 16-án, pénteken Szatmárhegyen megrendezésre kerülő Páskándi-megemlékezés, annak gazdag és változatos programja miatt, némiképp eltér az előző évek  hagyományaitól.

Mind a szülőház helyén álló emléktábla megkoszorúzása, mind pedig a helység központjában található Páskándi szobor előtti tisztelgés az eddigi hagyományokkal ellentétben két órával előbb kezdődik, s e két megszokott programpontot megelőzően, majd pedig azokat követően színházi előadás teszi változatossá és emlékezetessé a nap művelődési rendezvényét.

Május 16-án ugyanis a Térszínház társulata látogat el a költő szülőfalujába. A budapesti színművészek déli 12.00 órakor a Művelődési Otthonban lépnek fel a helyi iskola tanulói, valamint az előadásra kíváncsi felnőttek előtt a Pinkó és a szegényember című mesejátékukkal.

Délután, 17.00 órakor ők is ott lesznek az egykori Páskándi-szülőház (Páskándi utca 27) telkén, ahol az emléktábla koszorúzását megelőzően szavalatokkal idézik a 81 éve született Kossuth díjas alkotót. A hely szülöttére emlékeztet Zágoni Mihály tárogatóművész, a szatmári Filharmónia tagja is, aki a Páskándi Géza által kedvelt szabadság-témájú dalok egy kis csokrával kedveskedik a jelenlevőknek. Az itteni megemlékezés résztvevőit Huszti Gyula RMDSZ-elnök és Muntán Antal helyettes iskolaigazgató köszönti, szatmárhegyi diákok pedig az erre az alkalomra összeállított versműsorukat mutatják be.

A költő emléke előtti főhajtás 18.00 órakor a községközpont Páskándi szobra előtt folytatódik. Zágoni Mihály zenei nyitányát követően Szűcs Szabolcs polgármester és Altfatter Tamás Ferenc, Szatmár megye alprefektusa köszönti az összegyűlt emlékezőket,  Bucz Hunor költő, a Térszínház igazgató-rendezője és Muntán Antal helybeli tanerő pedig ünnepi beszédet tart. Páskándi verseiből itt is a budapesti Térszínház művészei és a  szatmárhegyi iskolások mutatnak be az eseményhez illő válogatást.

A szobor megkoszorúzásával azonban nem ér véget az idei szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés programja. A Művelődési Otthonba 19.00 órára díjtalan belépéssel meghirdetett színházi esttel zárul majd az. A budapesti Térszínház társulata előadásában Páskándi Géza A vigéc című kétrészes „zord" bohózatát láthatják az érdeklődők. A darabot február 22-én vitték színre, s játszották átütő sikerrel a magyar főváros közönsége előtt a márciusi színházi világnap alkalmával is. Ezt a produkciójukat hozták el ajándékképp a budapestiek Páskándi Géza szülőföldjére. Előadásukra szeretettel invitálják és várják a környező települések lakóit is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: