2011-07-02 15:37:46• hírek • Kovács Péter/MTI

Budapest átadta a stafétabotot Varsónak

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Donald Tusknak, a soros elnöki teendőket Magyarországtól átvevő Lengyelország miniszterelnökének.

A két miniszterelnök tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón, a miniszterelnöki hivatalban Orbán Viktor átnyújtotta a magyar elnökség ajándékát is, egy tízliteres tölgyfahordót tokaji szamorodnival megtöltve, amit Donald Tusk egy díszkard átnyújtásával viszonzott.

Orbán a magyar elnökségi félév három eredményét emelte ki: a csatlakozási tárgyalások lezárását Horvátországgal, a romastratégia elfogadását és a gazdasági kormányzás létrehozása felé tett előrelépést. Tusk szívből gratulált a magyar elnökség sikeréhez, és méltatta hatalmas munkáját. Reményét fejezte ki, hogy Lengyelország számíthat Magyarország támogatására a lengyel elnökség alatt.

Orbán Viktor szerint az együttműködésnek nagy jelentősége van, mert a két ország "Közép-Európa becsületéért is dolgozik". Lengyelországnak kiváló esélyei vannak, hogy jól lássa el a feladatot, mert az országnak és személy szerint Donald Tusknak rendkívül magas az elismertsége az unióban. A magyar kormányfő szerint a gazdasági válságból való kilábalás és a növekedés motorja a következő években Közép-Európában lesz, ahol már a válság előtt is nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint az unió régi tagországaiban.

A lengyel parlament mindkét háza, a szejm és a szenátus pénteken együttes ülést tartott, amelyen felszólalt Bronislaw Komorowski államfő. Mint mondta, Lengyelország az EU Tanácsának elnökeként az európai közösséget szeretné erősíteni a következő fél évben. "Célunk egy erős Lengyelország az erős Európában" - mondta. Az ülésen bejátszották Kövér László videóüzenetét, amelyben az Országgyűlés elnöke sok sikert kívánt az EU-elnökség alatt a szejm és a szenátus számára, és beszédét lengyelül fejezte be. A képviselők az üzenetet felállva, hatalmas tapssal, ovációval fogadták. Grzegorz Schetyna, a szejm elnöke beszédében méltatta a magyar EU-elnökséget, és gratulált annak sikeréhez.


Donald Tusk és Orbán Viktor
Donald Tusk és Orbán Viktor


 

15 órakor Varsó Bialoleka kerületében Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felavatta O'sváth László, a két világháború közötti magyar királyi belügyminisztérium elnöki osztálya főnökének szobrát. O'sváth meghatározó szerepet játszott a második világháborús lengyel menekültek segítésében. Az ünnepségen jelen volt fia, O'sváth György, Antall József néhai miniszterelnök egykori tanácsadója, a Magyar Máltai Lovagok elnöke. Győrfi Lajos szobrászművész alkotását a varsói főpolgármester a lengyel főváros egyik legszebb köztéri szobrának nevezte. A kerület polgármestere bejelentette, hogy a teret O'sváth Lászlóról fogják elnevezni, és emléktáblán örökítik meg a lengyel menekülteket segítő többi magyar politikus nevét.

18 órai kezdettel gálaestet rendeztek a varsói Nagy Színház-Nemzeti Operában, ahol bemutatták Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operáját. A gálán a lengyel politikai vezetők mellett megjelentek az Orbán Viktor vezette magyar küldöttség tagjai és az Európai Unió vezetői. Az előadás kezdete előtt, a lengyel és az európai himnusz elhangzása után rövid ünnepi beszédet mondott Donald Tusk, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor.


Orbán Viktor és Donald Tusk az Európai Unió zászlajával
Orbán Viktor és Donald Tusk az Európai Unió zászlajával


 

Orbán a magyar nép üdvözletét és köszönetét tolmácsolta Lengyelországnak, és sok sikert kívánt Donald Tusknak és Lengyelországnak az EU-elnökség feladatainak ellátásához. Meggyőződését fejezte ki, hogy a lengyel elnökség sikeres lesz, és azt kívánta a lengyeleknek, hogy "adjon a Jóisten nekik sok erőt, egészséget, jó szomszédot, megértő társat, gyermekáldást és értelmes, hasznos munkát, melynek gyümölcse van".

A politikai rendezvényeket kísérő szabadtéri kulturális programok sikerét nagyban hátráltatta a kedvezőtlen időjárás, az egész nap zuhogó eső. A Téka együttes és a pozsonyi Ifjú Szívek Kör néptáncosainak 12 órai kezdettel tartott koncertjén az eső ellenére is voltak érdeklődők az Újvárosi Piactéren. Ott adta át Hörcsik Richárd fideszes képviselő, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke Roman Kuzniarnak, a lengyel elnöki hivatal EU-ügyekben illetékes főtanácsadójának a lengyel EU-elnökségnek szánt ajándékot, egy 300 éves tölgyfából faragott, 106 literes gönci hordót tokaji szamorodnival megtöltve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: