2012-12-12 17:56:19• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: a város és a megye vezetői tegyék félre a nacionalista felhangokat

A választások után első pártként sajtótájékoztató keretein belül köszönte meg a támogatást az RMDSZ. Pataki Csaba, Kereskényi Gábor és Erdei D. István biztosították a megye lakóit, hogy mindannyiukat képviselik majd, míg a politikai ellenfeleket a nacionalista megnyilvánulások mellőzésére kérték.

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki elment szavazni és támogatott minket. Segítségükkel célunkat elértük: országos szinten megszereztük a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5%-ot, megyei szinten pedig megtartottuk azt, amit korábban kiharcoltunk, a két képviselői és egy szenátori tisztséget", kezdte beszédét Pataki Csaba, az RMDSZ megbízott megyei elnöke.

A leendő szenátor azon meggyőződésének adott hangot, hogy az RMDSZ nem pusztán egy etnikai párt, mivel „nem csak magyar, de sváb, szlovák, ukrán és román szavazatokat is kaptunk". Éppen ezért az RMDSZ a szatmáriakat akarja képviselni, az emberek számára pedig a stabilitást jelenti az szövetség, mert ez az a politikai szervezet, amelynek sem neve, sem címere, sem tagjai nem változnak: nem mennek más pártba és nem jönnek át más pártból.

„Remélem a kampányt minden párt egy versenynek tekinti. Ez a verseny viszont már véget ért, mindenkinek el kell kezdenie keményen dolgozni. A cél az kell legyen, hogy párt- és etnikai hovatartozástól függetlenül becsülettel képviseljük Szatmár minden polgárát", mondta Pataki.

A szenátor meghúzta a vészharangokat is a kialakult politikai közhangulat tekintetében: „Húsz éve nem tapasztaltam ilyen nacionalista felhangokat, amilyenek Szatmár megyébe is beszivárogtak. Azért van szükség az RMDSZ parlamenti jelenlétére, hogy a politika ne menjen el olyan irányba, amilyet a többségi társadalom sem kíván. Éppen ezért felszólítom Szatmár megye és Szatmárnémeti vezetőit is, zárják el ezeket a csapokat, amelyek megnyitásával olyan hangulatot teremtettek, amilyet 20 éve nem tapasztaltam. Felszólítok továbbá minden önkormányzati vezetőt, vessen véget saját imázsa fényezésének és kezdjen el dolgozni a közösség érdekében", zárta mondandóját Pataki.

„Az RMDSZ sikerével bebizonyosodott, hogy a szatmáriak stabilitást akarnak. Bebizonyosodott az is, hogy ez az egyetlen legitim szervezet, amely a magyarságot méltóképpen képviselni tudja", vette át a szót Kereskényi. Szatmárnémeti korábbi alpolgármestere szerint ez volt az elmúlt húsz év legdrágább, legagresszívebb kampánya, amelyben a kormányzó ellenfélnek nem csak arra volt pénze, hogy ellepje a településeket plakátokkal, hanem arra is, hogy az RMDSZ ellenfelét finanszírozza. „A magyar közösség azonban nemet mondott a megosztási kísérletre, amely egy merénylet volt a magyarság ellen", jelentette ki.

Szerinte az RMDSZ volt az egyetlen olyan párt, amely civilizált, becsületes kampányt folytatott és hasonló képviseletet is ígér: „Emelt fővel, tiszta szívvel szeretnénk képviselni a szatmári közösséget, annak multikultúrán alapuló értékeit", mondta Kereskényi.

Erdei D. István egyetértett kollégáival a kampány agresszivitásával kapcsolatban: „Ez a kampány a pozíciókért folytatott ádáz harcról és nem az eszmék, elképzelések ütköztetéséről szólt. Nem voltak tévéviták, nem voltak nyilvános viták sajnos", fejtette ki. A hármas legrutinosabb tagja egyetértett Kelemen Hunor szövetségi elnökkel abban, hogy az RMDSZ nem egy 5%-os zsebpárt, hanem egy olyan politikai formáció, amelyet 23 évvel ezelőtt a magyarság közös akarata hozta létre. Erdei megköszönte az önkéntesek, a "láthatatlan csapat" áldozatos munkáját is.

Végezetül Maskulik Csaba, a megye nagyobbik részét lefedő egyes számú szenátori körzet jelöltje mondott köszönetet a szavazóknak, leszögezve, hogy noha ő nem jutott be a parlamentbe, mégis nyert. "Amikor elvállaltam a feladatot, tudtam, hogy ez nem egy nyerő körzet. Én mégsem szeretek semminek úgy nekivágni, hogy úgyse nyerhetek. És nyertem: Sokat nyertem azzal, hogy megismertem az ottani embereket, problémáikat. Társaim most felmennek Bukarestbe, ám én biztosíthatok mindenkit, kompetitív, ütőképes csapat marad itthon is, fogalmazott Maskulik.

Kereskényi megköszönte az MPP-nek, hogy az felismerte a közösségen belüli rivalizálás veszélyeit és végül az RMDSZ jelöltjeit képviselte, majd a városi tanáccsal kapcsolatban elmondta, hogy Leitner István a következő a listán, ő veheti át a megüresedett helyét a tanácsban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: