2015-12-04 15:25:56• hírek • Szatmár.ro

Búcsúk a Szűzanya ünnepén

Szeplőtelen fogantatás ünnepén, december 8-án, kedden három helyen ünnepelnek búcsút az egyházmegyében.

A szeplőtelen fogantatás egy katolikus hittétel, amely szerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül, vagyis eredendő bűn nélkül fogant. Az immakuláció olyan kiváltság, amelyet a Római Katolikus Egyház csak Szűz Mária esetében ismer el. Az egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott, e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854. december 8-án. Azelőtt csak úgynevezett „ajánlott tétel" volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.

Szeplőtelen fogantatás titulussal a szatmárnémeti Zárda templom, a szinérváraljai Szeplőtelen fogantatás templom és az erdődi Zárdakápolna rendelkezik a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében.

A szatmárnémeti Zárda templomban 8-án, kedden este hat órától lesz a búcsúmise Ft. Harsányi László erdődi esperes szentbeszédével. Ő tartja a búcsút megelőző triduum szentmiséit is, szombaton este hat órától, vasárnap reggel tíz órától és hétfőn este hat órától.

Szinérváralján szintén az ünnep napján tartják a búcsút, kilenc órától román nyelven Ft. Román János nagybányai esperes ünnepi szónoklatával, tizenegy órától pedig magyar nyelven Ft. Luczás Lóránt szaniszlói plébános prédikációjával.

Az erdődi Zárdakápolna búcsúját 8-án délelőtt tizenegy órától tartják, ott Ft. Hankusz József kökényesdi plébános lesz az ünnepi szónok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: