2017-12-05 08:41:20• hírek • Szatmár.ro

Búcsúján megáldják a külsőleg felújított Zárda templomot

A szatmárnémeti Zárda templom, az erdődi Zárdakápolna és a szinérváraljai Szeplőtelen fogantatás templom ünnepli pénteken a búcsúját.

A szeplőtelen fogantatás egy katolikus hittétel, amely szerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül, vagyis eredendő bűn nélkül fogant. Az immakuláció olyan kiváltság, amelyet a Római Katolikus Egyház csak Szűz Mária esetében ismer el. Az egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott, e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854. december 8-án. Azelőtt csak úgynevezett „ajánlott tétel” volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.
 

Szeplőtelen fogantatás titulussal a szatmárnémeti Zárda templom, a szinérváraljai templom és az erdődi Zárdakápolna rendelkezik az egyházmegyében. Mindhárom helyen a búcsúmiséket az ünnep napján, vagyis 8-án, pénteken tartják.
 

A szatmárnémeti Zárda templomban már 5-étől triduum kezdődik, vagyis kedden, szerdán és csütörtökön este hat órától felkészülési szentmisék lesznek, melyekben Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági- és ministránslelkész elmélkedik. Ugyancsak ő lesz a pénteki búcsú szónoka, az ünnepi szentmise azonban a hagyománytól eltérő módon, nem este hattól lesz, hanem délelőtt 11 órától. A búcsúmise keretében, a főcelebráns, Schönberger Jenő püspök megáldja a külsőleg felújított templomot és a rendezett templomudvart.
 

Szinérváralján pénteken reggel nyolc órától román nyelven lesz búcsúmise Giurgiu Daniel józsefházi  i.h. lelkész ünnepi szónoklatával, tizenegy órától pedig magyar nyelven Kühn Pál tiszteletbeli kanonok prédikációjával. Az erdődi Zárdakápolna búcsúját ugyancsak tizenegy órától tartják, de Griz László, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség segédlelkésze szentbeszédével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: