2010-12-09 14:45:00• hírek • Szatmár.ro

Búcsú a Zárda templomban

December 8-án, szerdán este hat órától tartották a szatmárnémeti Zárda templom búcsúmiséjét.

Szeplőtelen fogantatás ünnepén arra emlékezünk, hogy Szűz Mária már születése előtt ki volt választva a Megváltó édesanyjának és ő maga is bűn nélkül jött a világra. E kiemelkedő ünnepünk napján tartották a szatmárnémeti Zárda templom búcsúmiséjét Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálásával. A szentmise elején a püspök atya a tisztaság eszményét emelte a hívek elé.

Mint mondta, az ember szíve mélyén mindig arra vágyik, hogy tiszta legyen, mentes a bűntől. „Vágyik arra a lelki nyugalomra, amit igazából csak a tiszta szívűek kaphatnak meg. Valljuk meg őszintén, emberi életünkben ez a vágy sokszor csak vágy marad és nagyon ritkán sikerül, hogy beteljesített valóság legyen. Talán ezért szeretjük nagyon a szeplőtelen fogantatás ünnepét és ezért tiszteljük különösen a boldogságos Szűzanyát, akihez semmi féle bűn nem tapadt."

Ft. Reszler Mihály nagykárolyi főesperes, az ünnep szónoka is a tisztaságról beszélt prédikációjában, kiemelve, hogy ez az ünnep a „tisztaság diadala", ösztönzés arra, hogy bennünk is győzzön az a tisztaság, amellyel a Szeplőtelen Szűz meg lett ajándékozva.

 

Reszler atya kihangsúlyozta, Mária igent mond Isten kérésére, nehéz és kockázatos igent. Palesztinában a hagyományoknak megfelelően megkövezés járt a házasságtörésért és bálványimádásért, Mária pedig Isten fiát szülte meg. Bízott az Úrban és elfogadta, hogy az Ő akarata valósuljon meg. „A mi életünkben is vannak pillanatok, amikor különös képen rá kell bízzuk magunkat Istenre, engednünk kell, hogy az Úr vezessen. Ő azt akarja, hogy kilépjünk a saját magunkban való bizalomból és a benne való bizalomra hagyatkozzunk. (...) Ha ebbe az állapotba helyezzük magunkat, bennünk is véghez viheti a kegyelem csodáit, ahogyan Máriával végezte. De ehhez hinnünk kell, át kell adnunk magunkat teljesen neki"- mondta a nagykárolyi főesperes.

A Zárda templomba ez alkalommal is sokan ellátogattak, a hideg, esős idő ellenére megtelt a templom. Sokan a szentmisét követően is maradtak, imádkozni, a Szűzanya pártfogását kérni életükre. Az imához a templom kórusa teremtett énekével kivételes hangulatot, a kivonulást követően is hosszan énekeltek.


Búcsú a Zárda templomban
Búcsú a Zárda templomban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: