2019-02-20 19:22:25• hírek • MTI

Brüsszel aggodalmát fejezte ki a román kormány igazságszolgáltatási sürgősségi rendelete miatt

Az Európai Bizottság szerint Romániának mielőbb vissza kell térnie az igazságszolgáltatási  reformok útjára, és tartózkodnia kell az eddig elért eredmények eltörlésétől - jelentette ki szerdán Christian Wigand, a brüsszeli intézmény szóvivője azzal kapcsolatban, hogy a román kormány előző nap ismét módosította az igazságszolgáltatási törvényeket, és megváltoztatta a vezető ügyészek kinevezési eljárását.

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosította az igazságszolgáltatási törvényeket. A kabinet egyebek mellett arról döntött, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, ha korábban végeztek ügyészi tevékenységet. Eddig a jogszabályok világosan elválasztották az ügyészi és a bírói pályát. 

 

Ezentúl a vádhatóságok vezetését legfeljebb 45 napig lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni. A vezető ügyészi posztokra javasolt személyeket nem a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie - amely eddig többször elutasító álláspontot fogalmazott meg Toader javaslataival szemben - hanem a CSM plenáris ülésének, amelyben bírák és ügyészek egyaránt jelen vannak.

 

A kormányrendelettel kapcsolatban az Európai Bizottság szóvivője, Christian Wigand a Hotnews.ro hírportálnak szerdán kifejtette: Brüsszel mély aggodalommal követi a bukaresti kormány intézkedéseit, amelyek mind tartalmilag, mind formailag ellentétesek azokkal a javaslatokkal, amelyeket a román igazságszolgáltatást figyelemmel kísérő ellenőrzési és együttműködési mechanizmus (MCV) keretében valamennyi tagállam elfogadott. Brüsszel 2007 óta, Románia EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel a román igazságszolgáltatás reformját és fogalmaz meg ajánlásokat.

 

A szóvivő emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás helyzetéről kiadott novemberi jelentésében azt javasolta: Bukarest hozzon létre független, átlátható mechanizmust a vezető ügyészek kinevezésére figyelembe véve az MCV-ben, valamint a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlásokat.

 

A rendeletet szerdán az ügyészek és a román ellenzék is bírálta. A korrupcióellenes ügyészség szerint nem létezik olyan sürgető tényező, ami indokolttá tenné az azonnal hatályba lépő rendelet elfogadását. Kifogásolták, hogy a kormány nem egyeztetett az igazságszolgáltatás szakmai szervezetével. Felhívták a figyelmet, hogy amennyiben az ügyészségeket 45 napos határidőn túl nem vezethetik ügyvivők, a korrupcióellenes ügyészség március 20-án vezető nélkül marad, miután az új főügyész kinevezése ügyében patthelyzet alakult ki a kormány és Klaus Iohannis államfő között. Az ügyészek szerint ez megbénítaná a vádhatóság tevékenységét.

 

Raluca Turcan, az ellenzék fő erejét képviselő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője bejelentette: pártja indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen. Turcan szerint "a rendelet egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kormány egyedüli rögeszméje az igazságszolgáltatás szabotálása és a saját bűnözőik megvédése".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: