2011-08-19 14:14:22• hírek • MTI

Brit zavargások - Lassan megtelnek a börtönök

A The Guardian napilap pénteki számában statisztikát tett közzé, amely szerint a bíróságok a zavargások miatt átlagosan 25 százalékkal hosszabb börtönbüntetést szabnak ki a vádlottakra, mint ha azok "békeidőben" követtek volna el hasonló bűncselekményeket.

Az angliai zavargásokat követően a brit börtönökben az elítéltek száma naponta több mint száz fővel nő, és az intézetek szerint a börtönök lassan megtelnek, ha továbbra is ilyen ütemben érkeznek az elítéltek.

A börtönigazgatók szövetsége közölte: az elmúlt hat napban 677 elítélt érkezett az angliai és walesi börtönökbe.
A börtönökben büntetésüket töltők száma általában csökken vagy legalábbis nem változik augusztusban, mert akkor a bíróságok ritkábban ülnek össze. A fővároson és több vidéki nagyvároson végigsöprő nyári  erőszakhullám miatt azonban a börtönökbe érkezők száma drasztikusan nő, különösen Londonban.

Hivatalosan 1200 szabad helyet tartanak fenn a brit börtönökben, ezeket töltik most fel a rendbontások miatt elítéltekkel.
Az igazságügyi minisztérium múlt heti közlése szerint 440-en kerültek börtönbe a zavargások miatt, ami azt jelenti, hogy már akkor rekordot ért el az elítéltek száma. A tárca akkor úgy látta, "egész biztosan" kezelni tudják a kialakult helyzetet, és már több intézkedést is tettek, így például egy harmadik ágyat helyeztek el a kétágyas cellákban.

A BBC szerint az elmúlt napok zavargásai nyomást gyakorolhatnak a kormányra, hogy eredeti terveivel ellentétben mégse zárjon be a jövő hónapban két börtönt, a worchestershire-i Brockhillben és Délnyugat-Londonban.
David Cameron miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, egyetért a bíróságok által a rendbontások ügyében hozott szigorú ítéletekkel. Ugyanakkor több képviselő kifogásolja a szerintük túl kemény ítéleteket.

Kedden két férfit négy év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra.

A zavargásokban részt vevőkkel telnek meg a brit börtönök

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: