2011-06-29 17:42:03• hírek • MTI

Brit orvosok: állítsuk át az órát!

Az egész évre szóló óraátállítás mellett érvelnek brit orvosok, akik szerint télen és nyáron is egy órával előrébb kellene tekerni az órákat a szigetországban.

A Brit Orvosi Szövetség cardiffi konferenciájának résztvevői szerint az órák átállítása a későbbiekben segítene az egészség megőrzésében, végső soron pedig életeket mentene. Az intézkedéssel - amelyre a javaslat már a parlament előtt van - Nagy-Britannia gyakorlati szempontból a közép-európai időzónába kerülne - írta szerdán a BBC hírportálja.

A javaslat előterjesztői hároméves tesztidőszakot javasolnak a rendszer kipróbálására. Az ötlet támogatói szerint az intézkedés hatására 235 óra többlet nappali fényhez jutnának munka után a britek évente, aminek következtében - más előnyök mellett - 80-100 emberrel kevesebb halna meg az utakon közlekedési balesetben. A  kutatás a turizmusból származó bevételek emelkedését is előrevetíti.

A korábbi hasonló változtatási kísérletek a skótok ellenkezése miatt futottak zátonyra, Skócia északi területein télen nem látnának nappali fényt délelőtt 10 óráig. A javaslat ottani támogatói azonban úgy vélik, jobb reggel sötétben autózni munkába, mert akkor még éberebbek az emberek.

Hasonló "dupla" óraátállításra már volt példa Nagy-Britanniában a II. világháború alatt, amikor a termelékenység növelése céljából, és azért, hogy az emberek biztonságosan hazaérjenek az elsötétítés előtt, egész évben előreállították az órákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: