2016-06-25 13:16:43• hírek • MTI

Brit csata az Eb nyolcaddöntőjében

Bale eddig mindhárom meccsen betalált
Bale eddig mindhárom meccsen betalált

A walesi és az északír válogatott is történelmet írna a továbbjutással a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntős mérkőzésén.

"Olyan helyzetben vagyunk, hogy történelmet írhatunk, és nem szeretnénk elszalasztani a lehetőséget. Addig akarunk jutni, ameddig csak lehet" - mondta Jonathan Evans, az északírek védője. A nagy nemzetközi tornák közül a walesiek az 1958-as, az északírek pedig az 1986-os világbajnokságon vettek részt legutóbb, de Európa-bajnokságon mindkét együttes most szerepel először.

A West Bromwich Albion játékosa elsősorban a kapusukat, Michael McGovernt dicsérte, akit több médium is a csoportkör legjobbjának választott a posztján. A három csoportmeccsen összesen csak két gólt kapott, legemlékezetesebb találkozója pedig a Németország elleni volt. Számos bravúrjával jelentősen hozzájárult, hogy csapata csak 1-0-ra kapott ki a világbajnoki címvédőtől, és részben ennek is köszönhetően továbbjutott a C csoport harmadik helyéről.

"Remek formában volt azon a meccsen. Nagyon jó kapus, aki lábbal is jól bánik a labdával. Valószínűleg magasabb szinten is játszhatna" - mondta Evans, aki arra utalt, hogy a 31 éves McGovern 2014 óta a skót élvonalbeli Hamilton Academical együttesében védett, de az idény végén lejárt a szerződése, így a nyár folyamán ingyen igazolható.

Míg az északírek a kapusukban, a walesiek a csatárukban, Gareth Bale-ben bíznak elsősorban. A világ legdrágább játékosa - akiért 2013-ban 85 millió fontot fizetett a Real Madrid a Tottenham Hotspurnek - mindhárom csoportmérkőzésen betalált, így a spanyol Álvaro Moratával holtversenyben a góllövőlista élén áll a kieséses szakasz kezdete előtt.

"Olykor valóban ő nyeri meg a meccseket nekünk. Megértem, hogy egyszemélyes csapatnak neveznek minket, hiszen a Real Madrid egyik játékosa szerepel nálunk, de illeszkedik a stílusunkhoz, és élvezi, hogy a válogatottban játszhat" - mondta Chris Coleman szövetségi kapitány.

"Ez egy új kihívás és egy új élmény lesz számunkra" - vélekedett Bale, aki nem felejtette el megjegyezni, milyen jó érzés, hogy megelőzték az angol válogatottat, és a B csoport első helyéről jutottak tovább.

"Ez egy erkölcsi győzelem számunkra. Egyelőre nem gondolunk Belgiumra. Ismerjük a sorsolást, lehet, hogy ez valóban kedvező számunkra, de először tovább kell mennünk" - mondta Gareth Bale, aki a nyilatkozata tanúsága szerint a belgákat tartja a magyar válogatott elleni, vasárnapi nyolcaddöntő egyértelmű esélyesének.

A két csapat eddig 34 alkalommal találkozott egymással, a mérleg walesi szempontból 15 győzelem, 12 döntetlen és 7 vereség. Az északírek legutóbb 1980-ban tudták legyőzni riválisukat. 2011 májusában 529 néző előtt játszottak a felek barátságos meccset, most pedig a 45 ezres Parc des Princes-ben lépnek pályára. Legutóbb éppen három hónapja mérkőztek egymással: Cardiffban 1-1-es döntetlenre végeztek felkészülési találkozón.

A brit párharcnak brit játékvezetője lesz, ugyanis az európai szövetség (UEFA) az angol Martin Atkinsont jelölte ki a meccsre, amely szombaton 19 órakor kezdődik Párizsban.

Wales - Észak-Írország, Párizs, Parc des Princes 19.00, v: Martin Atkinson (angol)
A várható kezdőcsapatok (az uefa.com alapján):
Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley - Ramsey, Bale - Robson-Kanu
Észak-Írország: McGovern - Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans - Baird, Davis, Norwood, Ward, Dallas - Lafferty

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: