2013-02-26 12:58:29• hírek • MTI

Brit belharc III. Richárdért

Harc folyik III. Richárd maradványaiért: leszármazottai - és még 23 ezren - azt követelik, hogy Yorkban legyen a végső nyughelye, a "megtalálók" azonban Leicesterben tervezik újratemetni.

A rózsák háborújához hasonló belharccá vélhetően nem eszkalálódik a vita, de azért elég heves. III. Richárd 1485-ben halt meg a rózsák háborúját lezáró bosworth-i csatában. Csontjai egy leicesteri parkoló helyén végzett ásatások eredményeként kerültek elő nemrégiben. Egy hónappal ezelőtt sikerült kétséget kizárón azonosítani a maradványokat, miután a teszthez a hajdani uralkodó jelenkori leszármazottai adtak DNS-mintát.

Most kilenc rokon nyílt levelet írt, amelyben kifejti: úgy hiszik, a York-ház utolsó királya úgy akarta volna, hogy Yorkban temessék el.

"Alulírottak a legnagyobb tisztelettel követeljük, hogy III. Richárdnak, Anglia utolsó Plantagenet királyának, közös ősünknek földi maradványait szolgáltassák vissza York városának hivatalos, ünnepélyes újratemetés végett."

A kilenc aláíró közül egy 15., négy 16. és négy 17. ízigleni leszármazottja III. Richárdnak.

Február elején York városának vezetősége közölte, hogy levelet írt II. Erzsébet királynőnek és az igazságügy-minisztériumnak, hogy megpróbálja elérni, a maradványok kerüljenek vissza "szellemi otthonukba", Yorkba.

Ezzel párhuzamosan más "York-pártiak" petíciót fogalmaztak meg, amelyet eddig már több mint 23 ezren írtak alá.

A minisztérium mindazonáltal közölte, hogy az ásatást végző és a maradványokat meglelő Leicesteri Egyetemen áll a döntés. Erre az a szerződés ruházza fel, amelyet még a feltárás előtt kötöttek vele.

A The Daily Telegraph című brit lap megjegyzi, hogy akadnak, akik szerint a szerződés afféle "ki mit talál, azé" jellegű.

III. Richárdot egyébként pár hete még a Westminster-apátság is befogadta volna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: