2019-08-28 07:31:13• hírek • MTI

Brazília nyitott az erdőtüzek megfékezésére szánt támogatás elfogadására

Az erdőtüzek műhold felvételen (Forrás: cdn.cnn.com)
Az erdőtüzek műhold felvételen (Forrás: cdn.cnn.com)

Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti – jelentette ki kedden este Otavio Rego Barros tábornok, elnöki szóvivő próbálva elsimítani Jair Bolsonaro brazil államfő és Emmanuel Macron francia elnök közötti feszültséget.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy Barros nyilatkozatát az amazonas vidék államai kormányzóinak tanácskozása előzte meg. Ezen a gyűlésen a kormányzók egyértelműen tudtára adták Bolsonarónak, hogy pénzre van szükségük a hatalmas pusztítást végző erdőtüzek megfékezésére. „Úgy véljük ez nem jó pillanat arra, hogy elutasítsuk a pénzt” – mondta Flávio Dino, Maranhao állam kormányzója újságíróknak. Mint mondta, a gyűlésen Bolsonaro szeptember 5-ig olyan törvényi intézkedéseket ígért elfogadni, amelyek segíthetnek megakadályozni újabb erdőtüzeket. Dino egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetvédelemmel szembeni retorikával Brazília akár nemzetközi szankciókat is kockáztat.

 

A Reuters egy diplomáciai forrásból emellett úgy tudja, hogy a brazil kormány elfogadta Nagy-Britannia 10 millió font összegben felkínált támogatását.

 

A francia elnök hétfőn jelentette be a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt 20 millió dolláros gyorssegélyt. Azóta Brazíliából ellentmondásos jelzések és nyilatkozatok érkeztek.

 

Míg Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter üdvözölte a hét legfejlettebb ipari ország felajánlását, Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke határozottan elutasította a segítséget. Végül kedden Bolsonaro azzal a feltétellel volt hajlandó elfogadni a támogatást, ha Macron visszavonja „sértéseit”. A brazil államfő azt állította, hogy Macron hazugnak nevezte őt és megkérdőjelezte Brazília szuverenitását az amazonas vidék felett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: