2010-06-15 23:52:15• hírek • Kocsis Zoltán

Brazília megszenvedett Észak-Koreával

Nyoma sem volt a jogo bonitónak, nehezen nyert a rekordbajnok.

A világbajnokság talán egyik legjobban várt meccsével zárult a torna ötödik napja: Brazília Észak-Koreával csapott össze. A dél-amerikai gárda, az örök esélyes, a rekordbajnok, az ő bemutatkozását (pontosabban valamennyi meccsét) mindig nagy érdeklődés előzi meg. Észak-Korea, bocsánat, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ezzel szemben 1966 után másodjára jutott ki a nagy seregszemlére, ráadásul a hermetikusan elzárt ország hermetikusan elzárt csapatáról nem igen lehetett tudni, hogy mire is képes.

Észak-Korea mellesleg 1966-ben, Olaszországot legyőzve továbbjutott a csoportjából, a mostaniak pedig fogadkoztak, hogy ezúttal is meglepetést akarnak okozni. Dzong Te-Sze személyében ők adták le az első kapura tartó lövést a 11. percben, amire aztán gyorsan jött is a válasz Elano részéről. Az erőviszonyok gyorsan körvonalazódtak: Brazília hatalmas mezőnyfölényben játszott, de a rendkívül szervezetten és energikusan védekező ázsiai védelmet nem tudták feltörni, így csak távoli lövésekkel tették próbára Ri Mjon-Guk kapust. Korea védekezéséről mindent elmond, hogy mindössze egy szabálytalanságot követtek el a szünetig. Mindemellett hozzá kell tenni, hogy a piros mezesek nem csak védekeztek, ha alkalmuk adódott, bátran kontráztak. És ez nem is volt teljesen veszélytelen, még ha Julio Cesarnak azért nem kellett bravúrokat bemutatnia.

A szünetben Dunga kapitány nem lehetett túlságosan elégedett csapata játékával, a brazilok jóval támadóbban jöttek ki az öltözőből, az 51. percben pedig kialakították a meccs addigi legnagyobb helyzetét: Bastos szabadrúgása emelte Ri kapus vérnyomását. Sokat nem kellett várni aztán a gólra sem, aminek forgatókönyve jól mutatja a játék képét. Brazília vezetett kontrát, egy remek hosszú passzt Elano továbbított Maicon felé, aki nem kis meglepetésre szinte az alapvonalról lőtt kapura. Ri kapus, beadásra számítva, kissé kilépett, így a labda az éles szög ellenére a hálóban kötött ki. Igazi Maicon-specialitás, de kellett hozzá Ri hibája is.

A gól sem hozta meg azonban a brazilok számára a kellő nyugalmat és főleg a szükséges kreativitást, így a folytatásban is elsősorban távoli lövésekkel kísérleteztek. Nem úgy a 72. percben, amikor Robinho ugratta ki remekül Elanót (fotó), az első gól előkészítője pedig ezúttal befejezőként is remekre vizsgázott. A folytatásban Nilmar és Melo is próbálkozott (természetesen távolról), aztán jött a meglepetés. A 88. percben Juan még az utolsó pillanatba blokkolni tudta Dzong Te-Szét, egy perccel később azonban egy lefejelt labdára Dzi Jun-Nam csapott le, elvitte két védő között és a 12 méterről a hálóba bombázott.

Brazília ezzel a győzelemmel folytatta remek sorozatát, hisz immár 76 éve nem szenvedett vereséget bemutatkozó meccsén, ám az is egyértelmű, hogy a csapat még messze áll attól, amit a selecaótól elvárni szoktak. Észak-Korea ugyanakkor letette névjegyét: nehezen legyőzhető, rendkívül fegyelmezett csapat, amely ellen bizony sem Portugáliának, sem Elefántcsontpartnak nem lesz könnyű dolga.

Brazília - Észak-Korea 2-1
gólok: Maicon (55.), Elano (72.), illetve Dzi Jun-Nam (89.)
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Juan, Bastos - Felipe Melo (Ramires, 84.), Gilberto Silva, Elano (Dani Alves, 74.) - Kaká (Nilmar, 78.), Robinho, Luis Fabiano
Koreai NDK: Ri Mjong Guk - Ri Kvang Cson, Csa Dzong Hjok, Pak Csol Dzin, Ri Dzun Il  - Dzi Jun Nam, Mun In Guk (Kim Kum Il, 80.), An Jong Hak, Pak Nam Csol - Hong Jong Dzo, Dzong Te Sze

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: