2011-12-26 08:53:54• hírek • MTI

Brazília ecstasy-turizmusa

Egy októberi reggelen Joao Geraldo de Almeida elindult élete nagy barbecue-jára. Fegyveres rendőrök konvojának kíséretében felhajtott a Brazília harmadik legnagyobb városát környező hegyekbe, maszkot erősített az arcára és lángra lobbantott több mint hat tonna  kábítószert, amelyet emberei foglaltak le.  "Még sohasem semmisítettem meg ekkora drogmennyiséget" - mondta büszkén a szövetségi rendőrség Minas Gerais állambeli szervezetének parancsnoka.

Dél-Amerika előkelő helyen szerepel a világ legnagyobb coca- és marihuana ültetvényeinek helyt adó térségek között. Almeida zsákmányának azonban volt szokatlan eleme is: mintegy 70 ezer ecstasy-tabletta, továbbá 16 ezer porció LSD.
Ezek a drogok új jelenségre hívják fel a figyelmet: Dél-Amerika legnagyobb országában fokozódó mértékben állítanak elő úgynevezett szintetikus kábítószereket. Brazília továbbra is a világ egyik legnagyobb kokainfogyasztója és a drog egyik fő tranzitútvonala, de az ENSZ illetékes hivatala szerint a szintetikus drogok fogyasztása, amely Európa legnagyobb részében változatlan vagy csökkenőben van, mindinkább nő Brazíliában és más dél-amerikai országokban.

A kereslet megteremtette a csempészek új nemzedékét. Brazíliában narkóturistának nevezik őket. "Ezek az utazók tíznapos turistáskodásra Európába repülnek, aztán droggal megrakodva térnek haza" - mondja a rendőrfőnök. Dél-Amerika hagyományos drogfutárai kétségbeesett pénzhiányban lévő afrikaiak vagy éppen európaiak voltak, akik gyomrukban vagy bőröndökben vitték a kokaint repülőtérről repülőtérre a küldemény értékének egy töredékéért. A rendőrök szerint a mai utódok már egyetemet végzett vagy felső fokú tanulmányokat folytató személyek. A hagyományos drogfutárokat könnyű volt felismerni már a sorban, a maiakat jóval nehezebb kiszúrni, mert elvegyülnek az átlag-utasok között, középosztálybeliek, sohasem szegények".

A külföldieket rendszerint akkor kapják el, amikor a dél-amerikai kokaint megpróbálják Európába juttatni. 2011-ben román, spanyol és lengyel állampolgárokat is letartóztattak Belo Horizonte légi kikötőjében. A narkóturisták viszont kizárólag brazilok, rendszerint büntetlen előéletűek, igen gyakran diákok, szinte mindig férfiak és gazdagok.

 


"Sok magas rangú ember akad közöttük. Letartóztattunk ügyvédeket, orvosokat, üzletembereket. Olyan személyeket, akik sokat utaznak Európába" - mondja Almeida. Az ásványi kincsekben gazdag Minas Gerais gazdagságát tekintve a harmadik helyen áll Brazília államai között és Európával kiváló a légi közlekedése. Így Belo Horizonte kulcsfontosságú ponttá vált a csempészek számára. Az év során Brazíliában elkobzott 194 ezer ecstasy-tablettából 92 ezret Minas Geraisban foglaltak le, főleg Belo Horizonte Confins repülőterén, ahonnan közvetlen járatok indulnak Lisszabonba. A narkóturisták Portugáliából más európai országokba repülnek tovább a drogért, Belgium és Hollandia a két fő beszerzési ország. 

Almeida szerint a rendőrei által lefoglalt kábítószer nem brazil eredetű, külföldről kerül az országba. Bár Brazília két fő légi kikötője Rio de Janeiro és Sao Paulo, a csempészek abban a reményben, hogy a kisebb helyeket kevésbé ellenőrzik, inkább Belo Horizonte, Recife és Salvador repterét választják. Ezekből is indulnak közvetlen járatok Portugáliába, Spanyolországba, Franciaországba és Németországba.

2001-ben a brazil szövetségi rendőrség összesen 1909 ecstasy-tablettát foglalt le az ország határain és repülőterein. Tíz évvel később a szám ennek százszorosa, az ecstasy lassan felváltja a kokaint. "Tisztább drog, könnyebb forgalmazni és főleg a középosztály fogyasztja - magyarázta a Veja című brazil lapnak Minas Gerais rendőrfőnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: