2016-06-05 07:23:25• hírek • Szatmár.ro

7 órakor kinyitottak a szavazóházak, megkezdődtek a helyhatósági választások

A helyhatósági választásokat tartják a szavazók a legfontosabbnak - legalábbis a szavazással kapcsolatos érdeklődés ilyenkor a legnagyobb és a részvételi arány is ennél a voksolásnál szokott a legmagasabb lenni. Ez nem csoda: most dől el, hogy a következő négy évben kik lesznek a polgármesterek, illetve a helyi- és megyei tanácsosok.

10.55 - Nem tudni pontosan miért, de a 46-os szatmárzsadányi szavazóházban nem működik az online szkenner rendszer, így fennáll annak az esélye, hogy egy-egy személy kétszer is szavazhat, feltéve, ha van ideiglenes személyazonossági igazolványa.

10.45 - Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere délelőtt 10 órakor adta le voksát a 76-os számú szavazóházban. „Először is arra buzdítok minden nagykárolyi, Szatmár megyei, illetve romániai lakost, hogy éljen szavazati jogával, hiszen minden voks fontos. Én személy szerint a nyugodt fejlődésre szavaztam."- fogalmazott a polgármester a helyszínen.

10.43 - Romeo Nicoara, a PNL megyei szervezetének az elnöke 10 óra körül adta le szavazatát a Simiu Barnutiu Szaklíceumban kialkított szavazóházban.

10.40 - Adrian Cozma, a PNL polgármesterjelöltje a Ion Creanga Általános Iskolában adta le voksát.

10.41 - 2012-ben a megyeszékhelyen 10 óráig 7,17%-os volt a szavazók aktivitása - most jóval alacsonyabb, 5,94 százalék!

10.35 - Szatmár megye prefektusa, Radu Bud 10.30-kor szavazott a 10-es számú Általános Iskolában. "A megye és a város fejlesztésére szavaztam" - nyilatkozta.

10.32 - Nagy Szabolcs, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke délelőtt 10 órakor adta le voksát, Szatmárnémetiben a 36-os számú szavazóházban. Nagy Szabolcs a voksolást követően újságírói kérdésre elmondta: „Azokra a jelöltekre szavaztam, akiknek reális esélyük van arra, hogy változtassanak. Nem kérdéses ki tud igazi változást hozni ebben a városban. Ő az aki az én és a családom támogatását ma is megkapta."

10.30 - 2012-ben a helyhatósági választásokon Szatmár megyében 10 óráig a szavazásra jogosultak 7 százaléka voksolt. Most ha hajszállal is, de többen szavaztak - a jogosultak 7,21 százaléka.

10.10 - Szatmár megyében egyelőre nem jeleztek rendellenességeket.

10.01 - 10 óráig Szatmár megyében 22887 személy szavazott, ami 7,21 százalékos részvételi arányt jelent. Szatmárnémetiben 6067 személy szavazott (5,94 százalékos részvételi arány), Nagykárolyban 1426-an (6,9 százalékos részvétel), Tasnádon pedig 605-en (9,65 százalék) szavaztak.

10.00 -A központi választási iroda által összesített adatok szerint Romániában 10 óráig a szavazásra jogosult állampolgárok 7,86 százaléka járult az urnák elé.

9.50 - Kereskényi Gábor, az RMDSZ polgármesterjelöltje 9.30-kor a Honvéd (Unirii) utcai óvodában szavazott családjával. "Útelágazódáshoz ért Szatmárnémeti, hiszen a mai szavazás eredménye nem csak négy évre, hanem legalább tíz évre befolyásolja a megyeszékhely sorsát. A szavazóknak dönteniük kell az üres ígérgetések és a megvalósítható tervek között. Én a változásra szavaztam!"

9.15 - Ilyés Gyula, Vetés község RMDSZ-es polgármester jelöltje 9.15-kor adta le szavazatát a 398-as szavazóházban. Szatmárnémeti előző polgármestere újságírói kérdésre elmondta, hogy Vetés község dinamikus fejlődésére, az életminőség javítására, a határ menti kapcsolatok felélesztésére szavazott.

9.00 - Romániában 679 fiatal tölti be 18. évetévét június 5-én. Ők természetesen már szavazhatnak a helyhatósági választásokon.

8.46 - Reggel 8 óráig a Szatmár megyei szavazásra jogosultak több mint 2 százaléka járult az urnák elé, pontosan 6987 személy. Szatmárnémetiben 1898 személy adta le szavazatát 8 óráig. Országos szinten Teleorman megyében a legmagasabb a részvételi arány, itt a szavazásra jogosultak 4,4 százaléka szavazott.

8.08 - A választás újdonsága, hogy a szavazókörzetekben először beszkennelik a voksolásra jelentkező polgár személyazonossági iratát, majd az újonnan beüzemelt informatikai rendszer a személyi szám alapján helyben ellenőrzi: jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e, és nem szavazott-e már másutt. Tapasztalataink szerint ez nem lassítja érezhetően a szavazás menetét.

7.46  - Az egyfordulós rendszerben a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármesterjelölt kerül a községháza vagy városháza élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e voksok legalább felét. A helyi és a megyei tanácsokban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott körzetben megszerzik a voksok legalább öt százalékát. Pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb magasabb.

7.45 - Ressler Stefan, a Német Demokrata Fórum megyei alelnöke, RMDSZ-es városi tanácsosjelölt, reggel 7.45-kor adta le voksát Szatmárnémetiben, a 67-es szavazóházban. A tanácsosjelölt újságírói kérdésre elmondta, hogy a változásra szavazott. „Én Szatmár megye és Szatmárnémeti változására adta le voksom. Olyan megyét és várost szeretnék, ahol jobb élni."- fogalmazott Ressler.

7.42 - Romániában a választói névjegyzékben összesen 18 millió 265 ezer állampolgár neve szerepel. Vasárnap reggel 18 ezer szavazókörzetben vette kezdetét a választás. Mindenütt megválasztják a polgármestert, valamint a település helyi tanácsának és a megyei tanács tagjait. A megyei tanácsok elnökeit most nem a polgárok közvetlenül, hanem a tanács tagjai egymás közül, később választják. A választópolgárok tehát mindenütt három szavazólapot kapnak, kivételt Bukarest képez, ahol mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert is választanak.

7.33 - 4,669 millió lejbe kerül az idei helyhatósági választások megszervezése Szatmár megyében. A legtöbbet, szám szerint 3,87 millió lejt a szavazóbiztosoknak fizetnek majd ki, derült ki a beszámolóból. További 570.000 lejt emésztenek fel a különböző anyagi kiadások, míg a szavazólapok elkészítése 228.000 lejbe került.

7.30 - Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, a szatmárnémeti 72-es szavazóházban leadta voksát. A megyei tanács RMDSZ-es alelnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy a város és megye polgárainak érdekeit szem előtt tartva, azért szavazott, hogy a dolgok jó irányba forduljanak végre.

7.15 - 7 órakor kinyitottak a szavazóházak és 21 óráig tartanak nyitva. Szatmár megyében 317.460 személyt várnak az urnák elé. A megyében idén 334 szavazóház működik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: