2016-06-07 10:23:31• hírek • MTI

Bővült a magyar képviselet

Bővült a magyar képviselet a vasárnap tartott romániai önkormányzati választások eredményeként.

A hétfőn közzétett hivatalos részeredmények szerint a választásokat országosan a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte, amelynek jelöltjei először szerezték meg a bukaresti főpolgármesteri és valamennyi kerület polgármesteri tisztségét. Az ország választási térképe ismét a történelmi térségek eltérő politikai irányultságát sugallja. Míg Dél- és Kelet-Romániában a baloldal győzött, Erdély és a Bánság szinte valamennyi megyeszékhelyén a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vagy a Romániai Németek Demokratikus Fórumának polgármester-jelöltje nyert.

A választásokon résztvevő három magyar párt összevont eredményei a magyar képviselet bővülését, az erőviszonyok enyhe módosulását jelzik. Az RMDSZ-nek több olyan településen sikerült polgármestert állítania, amelyeket korábban román pártok színeiben megválasztott elöljárók vezettek. Az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös jelöltjének, Soós Zoltánnak nem sikerült  megnyernie a marosvásárhelyi polgármesteri széket. Soós hétfőn közölte, hogy választási "csalás alapos gyanúja" miatt kedden óvást nyújt be az eredmény ellen.

A szövetségnek sikerült visszahódítania a négy éve elvesztett Szatmárnémetit, amelyet Kereskényi Gábor vezethet a következő ciklusban. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az eddig ismert eredmények szerint a szövetség 196 polgármesterjelöltje szerzett mandátumot, és további 7-8 olyan független vagy a Magyar Polgári Párthoz (MPP) tartozó jelölt van, akit az RMDSZ segített győzelemhez. A korábbi ciklusban az RMDSZ-nek 203 polgármestere volt.

Kelemen Hunor azt is hozzátette, hogy a szövetség szinte mindenütt növelni tudta önkormányzati képviselőinek számát. Az elnök szerint Hargita és Kovászna megye mellett Maros és Szatmár megye közgyűlésében is az RMDSZ-é a legnagyobb frakció, ezért jó esély mutatkozik arra, hogy e megyékben az RMDSZ jelöltjét válasszák meg az önkormányzat elnökévé. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy Bihar, Szilágy és Brassó megye önkormányzatában sem lehet többséget kialakítani az RMDSZ frakciója nélkül. Úgy vélte, ez a helyzet további önkormányzati alelnöki tisztségek megszerzését eredményezheti. Abbéli reményének is hangot adott, hogy Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestereként folytathatja munkáját.

Kijelentette: a helyi koalíciós lehetőségekről szerdán Bukarestben tárgyal az RMDSZ elnöksége, a döntéseket pedig szombaton Kolozsváron fogja meghozni a Szövetségi Állandó Tanács. Újságírói kérdésre hozzátette, a koalíciós megállapodásokat mindenütt a helyi igényekhez és lehetőségekhez igazítják, nem lesz egyetlen országos koalíciós partner.
Kelemen Hunor a választók által is visszaigazolt jó döntésnek nevezte, hogy a szövetség kitartott a bírósági eljárás alá vont Ráduly Róbert és Antal Árpád mellett. Kudarcaként értékelte, hogy Székelyudvarhelyen az MPP - EMNP-koalíció jelöltje, Gálfi Árpád szerezte meg a polgármesteri tisztséget.

Az RMDSZ elnöke szerint az EMNP rontotta a magyar képviseletet azzal, hogy Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is elindult, de nem érte el a bejutási küszöböt, és a jelöltjeire leadott szavazatok nem eredményeztek mandátumokat.
Biró Zsolt, az MPP elnöke arról számolt be, hogy pártja a jelenlegi hétről 15-re emelte polgármesterei számát. Jelöltjei egy része az RMDSZ támogatásával, székelyudvarhelyi és szentegyházi jelöltje pedig az EMNP-vel kötött koalícióban szerzett mandátumot.

"Ez is azt jelzi, hogy az MPP a kapocs szerepét tölti be az erdélyi magyar politikában" - jelentette ki a pártelnök. A pártelnök megemlítette: valamennyi olyan településen, ahol megnyerték a választásokat, az önkormányzati testületekben is MPP-s többség lesz.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke pártja politikai súlyának a megőrzéseként értékelte, hogy a jelenlegi 230 önkormányzati képviselői tisztség helyett a következő ciklusban 210-220 mandátummal rendelkeznek majd. Az EMNP négy évvel ezelőtt két polgármesteri tisztséget szerzett, most három polgármester megválasztásának örülhetett. Székelyudvarhelyen és Szentegyházán formailag a Magyar Polgári Párthoz (MPP) tartozik a polgármesterré választott politikus, de az EMNP és a MPP koalíciójának jelöltjeként indult. Az elnök közölte, hogy Gyergyószárhegyen függetlenként az EMNP jelenlegi Hargita megyei önkormányzati képviselője szerzett polgármesteri mandátumot.

Szilágyi Zsolt az eredményeket általánosan úgy értékelte, hogy a vasárnapi választáson sem a román, sem a magyar választók nem akarták "leváltani a korrupciót". A politikus arra is figyelmeztetett, hogy a magyar pártok a szavazóik mintegy húsz százalékát veszítették el a négy évvel ezelőtti választások óta.    

"Ez olyan adat, amelynek változást kell kiváltania az erdélyi magyar politikában" - jelentette ki az EMNP elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: