2009-02-23 19:17:09• hírek • Parajdi Andrea

Bővül a hálózat

Hat Szatmár megyei település tervezi, hogy idén Lakosságnyilvántartó Hivatalt hoz létre. Az első ilyen intézmények 2005 óta működnek megyénkben, hasznosságuk azonban megkérdőjelezhetetlen.

Országos szinten 2001-ben jelent meg az a törvény, amely a Lakosságnyilvántartó Hivatalok létrehozását rendelte el. Szatmár megyében 2005-ben öt ilyen intézmény kezdte meg tevékenységét.

Szatmárnémetiben, Tasnádon, Sárközújlakon, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban alakultak meg az első székhelyek. Az elmúlt évek alatt Szatmárpálfalva, Kisgérce, Turc, Halmi és Erdőd települések is létrehoztak egy Lakosságnyilvántartó Irodát. Utóbbit idén januárban avatták fel.

Az intézmények fő tevékenysége a személyigazolványi kérelmek rendezésében, és anyakönyvi dokumentumok kiadásában nyilvánul meg. Az elsőként alakult öt intézményben útlevelek kibocsájtásával is foglalkoznak. - A hivatalok lehetővé teszik, hogy a vidékieknek ne kelljen a megyeszékhelyre, vagy nagyobb városokba utazniuk ha személyigazolványt készítenének. Elkerülhetővé válik a felesleges ingázás, hiszen sok esetben előfordult már, hogy a vidékről beutazók hiányos dokumentumokkal érkeztek, s így újra vissza kellett hívnunk őket - mondja Riedl Kovács Johanna, a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Iroda vezetője.

A Lakosságnyilvántartó Hivatalok hálózatát idén tovább bővítik, azonban a teljes lefedettségre még várni kell. Ahhoz, hogy egy település ilyen szolgáltatást biztosítson nem csupán egy alkalmas épületre, hanem irodai felszereltségre, és továbbképzésen részt vett munkaerőre is szükség van. Idén Aranyosmeggyes, Komorzán, Kányaháza, Piskolt, Hadad és Batarcs települések jelezték, hogy Lakosságnyilvántartó Hivatal létrehozását tervezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: