2009-04-17 13:53:19• hírek • MTI/APA/dpa

Botrányt kavart a bírósági tv-show

A pápa bűnös, ezzel szemben Oszama bin Laden ártatlan - legalábbis egy holland televíziós bírósági show szerint, amelyben korunk vitatott személyiségeiről hoznak ítéletet.

A nyíltan jobboldali Avro televíziós csatorna Advocat van de Duivel (Az ördög ügyvédje) című bírósági showműsora nagy visszhangot keltett Hollandiában - számolt be a Corriera della Sera című olasz napilap.

Az első "tárgyaláson" felmentették Oszama bin Ladent azon a vádak alól, melyek szerint ő állt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött. A következő "perben" viszont elítélték XVI. Benedek pápát, az indoklás szerint ugyanis az óvszerhasználatról szóló legutóbbi megnyilatkozásai révén az egyházfő a HIV-vírus terjedéséért és milliók haláláért felelős.

A bírósági show múlt héten vette kezdetét, a vádlott virtuális formában foglal helyet a vádlottak padján. "Bizonyítékként" többek közt filmfelvételeket, fotókat, és médiabeszámolókat használnak fel. A védő szerepét Hollandia egyik legismertebb és legjobban fizetett ügyvédje, Gerard Spong tölti be. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásról szóló ügyben a jogásznak 35 perc alatt sikerült meggyőznie az öttagú esküdtszéket bin Laden ártatlanságáról.

A második tárgyaláson azonban már kevesebb szerencséje volt a sztárügyvédnek, védence, XVI. Benedek pápa ellen mindjárt három pontban "emeltek vádat". Az AIDS terjedése mellett az antiszemitizmus legitimálását is felrótták az egyházfőnek, aki a vádak szerint nem határolta el magát elég gyorsan a holokauszttagadó Richard Williamson püspöktől. A pápa harmadik felsorolt bűne a nők és a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése volt.

A katolikus egyházfő elleni vádakat a pápát egy horogkereszt előtt állva ábrázoló fényképpel, koncentrációs táborok foglyairól, és haldokló afrikaiakról szóló felvételekkel támasztották alá.

Védőbeszédében Spong elmondta, hogy az egyház törődik az AIDS-betegekkel, és küzd a megkülönböztetésük ellen. A nők és a homoszexuálisok diszkriminációjának vádja sem felel meg az igazságnak, mivel nőket is szentté lehet avatni - hangsúlyozta a védőügyvéd. A jogász azonban mindössze a Williamson-ügyben tudta meggyőzni az esküdteket, akik elfogadták, hogy az egyházfő nem tudott a püspök holokausztról vallott nézeteiről.

A vihart kavaró bírósági show egyelőre május 13-ig szerepel a csatorna műsorán, de a produkciós cég bízik a sikerben, és reménykedik abban, hogy a skandináv országok és Nagy-Britannia is megvásárolja a sugárzási jogokat.

Részlet a műsorból:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: