2012-04-26 15:56:38• hírek • Kokes János, MTI

Csehországban népszerű a belföldi turizmus

Prágai látkép
Prágai látkép

Nagyon népszerű a csehek körében a hazai turizmus. Az emberek több mint kétharmada szabadsága idején ismételten vissza szokott térni a korábban megkedvelt helyekre - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet az idegenforgalom népszerűsítésével foglalkozó CzechTourism állami ügynökség készített.

A tavalyi év végén és az idei év elején készített felmérés folyamán több mint 25 ezer embert kérdeztek meg. A válaszolók 88 százaléka azt mondta, szívesen visszatér tavalyi hazai szabadságának színhelyére. A megkérdezettek fele nagyon elégedett volt tavalyi szabadságával.

A turisztikai szolgáltatások minősége szempontjából az emberek Dél-Morvaországot, Dél-Csehországot, illetve a cseh-osztrák és a cseh-német határon fekvő Sumava hegységet minősítették a legjobbnak, a leggyengébb régióknak Közép-Csehországot (Prága nem tartozik bele, mert önálló régió), Észak-Morvaországot és Sziléziát említették.
A turisták elégedettségét a legnagyobb mértékben a szállás minősége és az azzal összefüggő szolgáltatások befolyásolják - derült ki a felmérésből. A panaszok többsége a szolgáltatások minőségét és a közlekedési infrastruktúrát érintette. Az embereknek nem tetszik, ha kevés a parkolóhely, vagy gyenge minőségűek az utak.

Ez nyilván összefüggésben van azzal is, hogy a csehek 75 százaléka személygépkocsival megy szabadságra, s csak 25 százalék busszal, illetve vonaton.

A megkérdezettek kétharmada azt állította, hogy napi kiadásaik 200 és 1000 korona között mozognak. A kirándulók 80 százaléka szabadsága idején több esetben is vendéglőben étkezik, míg 20 százalék soha. Ugyanakkor tavaly éves szinten öt százalékról tíz százalékra emelkedett azok aránya, akik szabadságukat nagyobb bevásárlásokra is kihasználják.
A CzechTourism elemzéséből kiderült, hogy 2010-hez viszonyítva tavaly csökkent az egynapos kirándulások aránya, s a szabadságok átlagos hossza három napról hét napra emelkedett. Általános volt a vélemény, hogy az előző évhez képest tavaly minden régióban drágulás volt tapasztalható.

A megkérdezettek többsége a barátok ajánlása és az interneten talált információk alapján választotta ki szabadsága helyszínét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: