2011-02-21 14:46:23• hírek • Szatmar.ro

Fogorvosi rendelők az iskolákban

A megyeközpontban jelenleg csupán két tanügyi intézményében kapnak helyet a fogorvosok, tudtuk meg Simu Flaviutól, Román Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának szatmári részlegének vezetőjétől.

A rendszerváltás előtt Szatmárnémetiben ugyan többen is foglalkoztak a gyermekek fogainak rendben tartásával, ez 1989 után megváltozott. Míg a diktatúra idején a város két különböző poliklinikáján négy-négy fogorvos állt a kicsik rendelkezésre két váltásban, a forradalmat követően a jól működő hálózat megszűnt, így senki nem akart a diákok fogaival foglalkozni. Jelenleg csupán két líceum fogászához fordulhatnak a diákok a fogászati beavatkozás érdekében. Az Egészségbiztosítási Pénztár havonta 1200 lejt különít el azon fogorvosok számára, akikkel szerződésben áll, ezek azonban az említett összegért inkább elvállalják két felnőtt kezelését, mintsem több gyermekét, akikkel körülményesebb lenne a munka.

Az elhanyagolt fogak a későbbiekben azonban óriási problémákat okozhatnak majd, közölte Simu. A jelenleg 25 éves fiatalok körében nem ritka hogy nagyon drága kezelésen kell átessenek azért, hogy megmenthessék rágószerveiket.

Pozitívumot abban az esetben lehetne elérni, ha az egészségügyi-, illetve a tanügyminiszter egyformán fontosnak látná ennek a problémának a megoldását. A jelek szerint van remény erre, közölte portálunkkal Simu, hiszen ígéretet kapott úgy Cseke Attila minisztertől, mint a tanügyminiszter helyi képviselőjétől Popa Marianától, hogy előrelépéseket eszközölnek majd ezügyben. A fogorvosi rendelőt kérő tizenkilenc szatmári iskola igénye ennek a folyamatnak a része.


Nem kedvelik a fogorvosok a gyermekek fogainak kezelését
Nem kedvelik a fogorvosok a gyermekek fogainak kezelését


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: