2010-05-27 11:37:53• hírek • MTI

Bosszú gyalogáldozattal

Robert Fico plakátja
Robert Fico plakátja

Robert Fico "vérnacionalista kormánya" az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a szlovákiai magyarok ne érezzék magukat jól hazájukban. Egyetlen pozitív gesztus sem volt, tettekről már ne is beszéljünk - írja a Bosszú gyalogáldozattal című kommentárjában az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Az újság ezután felsorolja a magyarokat ért sérelmeket: "Ezzel szemben nap mint nap hallgathattuk Fico koalíciós partnerétől, hogy csúnya, görbe lábú mongolok vagyunk, meg ellenségek, akik alá akarják ásni az ország szuverenitását. Folyamatosan megkérdőjelezték lojalitásunkat, megtámadták és hazuggá nyilvánították Malina Hedviget, szurkolókat vertek szét, elfogadtak egy nyelvtörvényt, amelynek célja az volt, hogy a szlovákiai magyarok féljenek használni anyanyelvüket, belepofáztak abba, hogyan írhatunk egyes földrajzi neveket magyar szövegkörnyezetben, a kisebbségi kultúrákra adott támogatásokat a 2005-ös szinten hagyták, ahol lehetett, a magyarokat kivágták az államigazgatásból, és még hosszan sorolhatnám".

"Ha nem így történt volna, Robert Ficónak és kompániájának nem kellett volna pánikba esnie. Mivel tudjuk, hogy a magyarigazolványokat a félmillió szlovákiai magyarnak csupán húsz százaléka váltotta ki, valószínűleg az állampolgárságért sem folyamodtak volna többen" - mutat rá Molnár Norbert, a lap főszerkesztője.
"De csak akkor érezhetik jól magukat egy ország polgárai az adott országban, ha a hatalom nem támadja őket napi szinten. Márpedig Robert Fico és kormánya nem szereti az ország lakosságának egy csoportját, és bármit képes megtenni ellene" - húzza alá.

Szerinte minden embernek szíve joga eldönteni, akar-e élni egy törvény adta lehetőséggel. "Ezért valakit megfosztani állampolgárságától, második Benes-dekrétumokat törvénybe iktatni legalább annyira avítt, mint nemzetállamban gondolkodni" - jegyzi meg a szerző.

Kifejti: elfogadhatatlan, de érthető a kétoldalú tárgyalások körüli budapesti alibizés. Pozsony, amely a nyelvtörvény elfogadása idején arrogánsan azt üzente Budapestnek, hogy a kérdés belügy, nincs miről tárgyalni, most ugyanezeket a szavakat hallja, csak magyarul. "Édes bosszú - gyalogáldozattal" - szögezi le a szerző.
Felteszi a kérdést: Mert milyen célt követ Magyarország a kettős állampolgárság megadásával? Jobbá akarja tenni a határon túli magyarok helyzetét? Esetleg közérzetét?

"Ha igen, akkor nagyon rosszul cselekedett, legalábbis Szlovákia esetében. Túszokká, pofozógépekké tett minket. Valószínűleg megutáltatta a szlovákiai magyarok legnagyobb részével még annak gondolatát is, hogy valaha magyar állampolgárságért folyamodjon. Ha viszont nem ez volt a cél, akkor minden érthető. A belpolitikai piros pontokért a legegyszerűbb beáldozni a bamba határon túli magyart, az legalább határon belül nem fáj. Persze, mindez csak Szlovákiára vonatkozik, mert csak itt válnak politikai kategóriává a komplexusok a Magyarországgal szomszédos országok közül, de hát akkor is él itt félmillió  magyar, a francba!" - zárul a lap kommentárja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: