2020-07-08 08:26:59• hírek • Szatmár.ro

Bőségszaru címmel nyílik látványos kiállítás a Károlyi-kastélyban

július 11 - augusztus 28

Július 11-én, szombaton 17.00 órai kezdettel Bőségszaru címmel nyílik látványos kiállítás a Károlyi-kastélyban az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és a Szatmár Megyei Múzeum közös szervezésében.

A kiállítás anyaga a fényűzés és a bőség jegyében állt össze, a kolozsvári múzeum gyűjteményeinek leglátványosabb kora-újkori és újkori viseleteit és ékszereit kínálja a látogatónak.

A divat rejtelmeibe tett utazás során a tárlat azon tárgyak történetét mutatja be, melyek a 17-19. századi erdélyi nemesség ragyogását tükrözik, tehát nem viselőik kiemelkedő személyiségével foglalkozik.

Más tárgyaktól eltérően, a viseletek és ékszerek külön csoportot képviselnek: természetüknél fogva közelebb engednek viselőik egyéniséghez és kettős távlatból – emberiből és társadalmiból – nyújtanak betekintést az adott korba. A divat megkülönböztető elem, a társadalmi és kulturális ellentétek tükre, az egyéniség védjegye volt és marad. A fényűzés és a ruházat általában, sajátos módon, a gazdag emberek kiváltsága volt. Akkor is, akárcsak most, a fényűzés a kivitel minőségét, a tárgy egyediségét, a megrendelő személy igényeire való szabottságát jelentette. A használati tárgyak esetén, a társadalmi rang elvárásait a divat határain túl is érvényesítették.

Az erdélyi nemesség semmivel sem volt igénytelenebb, mint az európai. Az arisztokrácia a leglátványosabb anyagokat választotta: brokátot, selymet, csipkét, elefántcsontot, gyöngyházat, aranyat, drágakövet, a legigényesebb megmunkálásban, és nem átallt vagyonokat költeni hiúságára.

Bár a szervezők több mint 200 tárgyat állítottak ki, arra bíztatják a kedves látogatót, hogy gondosan megnézze mindegyiket: a különbségek a kivitel részleteiben, a nemes anyagok társításában és a színek harmóniájában rejlenek.

Az esemény megnyitójára a Károlyi-kastély parkjában kerül sor, a kastély főbejárata előtti részen.

Az eseményre a belépés ingyenes, azonban csakis a COVID-19 terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések betartásával, így a védőmaszk viselése kötelező, a testhőmérséklet mérésére pedig a rendezvény helyszínén kerítenek sort a szervezők.

A kiállítótermekben való belépés szakaszosan történik.

Belépéskor a kezek fertőtlenítése, valamint a látogatás ideje alatt a maszk viselete kötelező.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: