2019-10-25 09:47:02• hírek • Szatmár.ro

Bőséges Ősz kosara a 6-os óvodában

Idén is megrendezték a már több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Ősz kosara nevet viselő szabadtéri szüreti rendezvényt a 6-os Számú Napközi Óvodában. Az alábbiakban Matécsa Blanka óvónő beszámolója olvasható.


Október 23-án a 6-os Számú Napközi Óvoda udvarán gyülekeztek a tanintézmény aprajai és az őket elkísérő szülők, nagyszülők, az Ősz kosara nevet viselő szabadtéri tevékenységen.

A több mint egy évtizedes múlttal rendelkező óvodai eseményt Nuszer Eleonora Noémi igazgatónő nyitotta meg.

Az óvoda vezetője, mint minden alkalommal, nagy szeretettel és meleg szavakkal köszöntötte a jelenlévőket. Miután megosztott néhány újdonságot, amit az új tanév hozott óvodába, meghívta az összesereglett társaságot, hogy vegyenek részt a számukra elkészített tevékenységeken.



Minden csoportot vezető pedagóguspáros készített egy-egy tevékenységi központot.

Mindjárt a bejárat után megismerkedhettek az első tevékenységekkel, ami a „Fedezzük fel az ősz kincseit” címet kapta. Ezt a központot Chivari Mirabela és Rusu Hajnalka óvónők alakítottak ki. Itt érzékszerveiket használva kellett a gyerekeknek falevéllel, kukoricával, búzával megtöltött ládákban, bekötött szemmel kitalálni, hogy milyen gyümölcsöt vagy zöldséget találtak. Aztán a szájukban tartott kiskanálba kellett a vízből kiemelt diót vagy kukoricacsutka szeleteket átvinni a járda másik oldalára, ezt követte a talán legkedveltebb szakasz, ahol a gyerekek mezítláb tapasztalhatták meg milyen érzés faleveleken, dión, kukoricában, búzában és végül vízbe lépkedni. Az utolsó feladat az volt, hogy a gyerekek egy becsukott szemű családtagnak kínáltak zöldség és gyümölcs darabkákat, amiről ki kellett találniuk mit kóstoltak.

Egy következő tevékenységi lehetőség, amit a Mureșan Nicoleta és Silaghi Loredana óvónő páros vezetett az „A nagymama kincsesládája” címet viselte, ahol fa pálcikákból összeállított képkeretre ragasztották a gyerekek egyéni képét, amit fantáziájuk és kreativitásuknak megfelelően díszíthettek a rendelkezésükre bocsátott magvakkal, mint: mák, kukorica, zöld- és vörös lencse. Minden családnak sikerült egyedi, esztétikus munkát kivitelezni.

A következő központban, amit Matécsa Blanka és Balog Noémi óvónőpáros készített elő, a gyerekeknek lehetőségük volt megtapasztalni a kukorica morzsolást, építeni kukorica csutkából, csuhévirágot készíteni a kukorica csuhéjából. Itt fergeteges volt a hangulat, ugyanis az igazgatónő kezdeményezésére a szülők és nagyszülők az óvónénik támogatásával népdalokat énekeltek, mint egykoron a kaláka munkák alkalmával tették ezt nagyszüleink.



Tovább haladva megismerkedhettek a hagyományos savanyúság berakásának lépéseivel, ahol az előkészületekről Feher Claudia és Pușcaș Emil páros gondoskodott, ami a „Őszi csalamádé” címet viselte. Itt a gyerekek káposztát aprítottak vagy tépdestek, amit gogosba töltöttek, vagy csalamádészerűen sárgarépával, hagyományos fűszerekkel ízesítettek, üvegbe töltöttek és télire elkészítettek.

Az ötödik tevékenység, amit a gyerekek nagyon élveztek a „Szőlőpréselés” volt, ahol megismerkedhettek a szőlőpréssel, a préselés folyamatával, megkóstolhatták a finom szőlőt és mustot. Ennek a tevékenységnek a lebonyolításáért Barra Júlia és Madaras Emese óvónők voltak a felelősök. Minden tevékenység a non-formális oktatás paramétereiben zajlott, ami a gyerekek személyes fejlődését, az interkulturális megértést, az őszi évszak jellegzetes tevékenységeinek megismerését vagy kiegészítését célozta gyakorlati tapasztalatok révén.



Ennek a kerek napnak a zárórésze volt a közös tánc, amiben részt vettek a gyerekek, pedagógusok, szülők, nagyszülők, amit a várva várt meglepetés tetézett, ami a sült tök és kalács elfogyasztása volt, amit az óvoda szakácsnői készítettek elő.

Az igazgatónő, az óvónők, óvóbácsi, az óvoda teljes személyzetének nevében megköszönte a szülők, nagyszülők áldozatos adományait, amelyekkel támogatták, hogy ez a tevékenység megvalósuljon. Nem utolsó sorban köszönjük Matécsa Elemér Istvánnak, hogy újra jelen volt ezen a tevékenységen, hogy lencsevégre kaphassa a szorgos, örömtől önfeledten kacarászó gyermekeket, családjainkkal együtt.

Örülünk, és köszönjük szépen, hogy gyermekeik mellett álltak, és az óvoda vezetőségével, a pedagógusokkal szoros kapcsolatot teremtve és ápolva sikerült kedves szülők, nagyszülők ezt a gyönyörű tevékenységet megszervezni, ami színesebbé, hangulatosabbá tette a szatmárnémeti 6-os Számú Napközi Óvoda udvarát, ezen a gyönyörű délutánon.

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: