2012-04-23 18:40:36• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megye az Erdélyi borászat élvonalában

Soha nem látott sikereket értek el a Szatmár megyei borászok és boraik a XIII. Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyén a szilágysági Krasznán: összesen öt aranyat, 21 ezüstöt és 17 bronzot nyertek.

A rangos eseményen a tizenöt tagú zsűri kegyeit összesen 190 minta igyekezett elnyerni, ami rekord a verseny történelmében. A helyi és a környező megyék borászai mellett Erdély minden tájáról képviseltették magukat a szakemberek: Dicsőszentmárton, Nagyenyed, Erdélyi Hegyalja, Nagyvárad, Élesd, Gyulafehérvár, Örvénd, Kelementelke...

Szatmár megye képviseletét nem csak a borászok látták el, hisz a zsűri tagjai között helyet kapott Serli Csilla is. A szakember örömét fejezte ki, hogy a verseny színvonala egyre növekvő tendenciát mutat.

A fehér borok zsűrielnöki tisztségét Horváth Csaba, a magyarországi Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, a vörös borokét pedig Dr. Urbán András neves magyarországi szaktekintély látta el, míg az általános zsűrielnök dr. Balla Géza, a Sapientia Tudományegyetem szőlészet és borászat tanszékének a vezetője volt.

A fehér borok között a mezőfényi Starmüller Ferenc királyleányka, a nagykárolyi Agrotex kft. chardonnay és a szilágypéri Szakács Béla rajnai rizling bora, a vörösök között pedig a krasznabélteki Nachbil pincészet 2008-as cuvée selection valamint a hasonló évjáratú vörös trió borával érdemelte ki a zsűrik aranyérmét. A tájegységek közül Krasznabéltek érte el a legjobb eredményt két arany, 11 ezüst és három bronzérmével, míg Szatmár megye öt arannyal, 21 ezüsttel és 17 bronzzal büszkélkedhet.

Szatmár megye az Erdélyi borászat élvonalában fotó: crasna.eu

„Szatmár megye jó eredményei a sok helyi versenynek és a termelők az új technológiák iránti nyitottságának és ez iránti áldozatkészségének tudható be", vélte Serli. A szakember szerint ismét bebizonyosodott, hogy Szatmár megyében minőségi szőlőből minőségi borokat lehet előállítani és nincs szükség máshonnan hozott alapanyagra. „Arra legyünk büszkék, amit mi termeltünk!", jelentette ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: