2016-05-12 13:18:38• hírek • Választási hirdetés

Börtönnel sújtanák a tiszteletleneket

Újabb eszement törvénykezdeményezést akadályozott meg az RMDSZ: a PSD-s honatyák három év szabadságvesztéssel sújtanák azokat, akik nem tisztelik kellőképpen Románia jelképeit.

Aggasztó, hogy a választási kampány hevében ismét a magyar közösséget célbavevő törvénytervezetek kerülnek előtérbe. Harminchat PSD-és képviselő és szenátor kezdeményezte a büntetőtörvénykönyv módosítását, mely szerint egytől három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák azokat a személyeket, akik nem tisztelik kellőképpen a román nemzeti jelképeket.

Veszélyes precedenst teremthet az elképzelés, hiszen a kezdeményezők rendkivül felületesen fogalmaznak, nem lehet pontosan meghatározni, miben merül ki a tiszteletlen magatartás. Ugyanakkor a tervezet nem csak az állam szimbolumaira vonatkozik, hanem a hatóságok és intézmények jelképeire is. Tehát az is börtönbe kerülhetne, aki grimaszol vagy nemtetszését fejezi ki egy villogó rendőrauótó láttán. A tervezetet a szenátus hallgatólagosan elfogadta, a képviselőház emberjogi bizottsága viszont negativan véleményezte.

„Azt gondolom, hogy ez évtizedekkel visszavetné az amúgy is törékeny romániai demokráciát. Az emberjogi bizottság titkáraként folyamatosan tapasztalom, hogy kollégáim kampányidőszakban tőkét kovácsolnak az eféle kezdeményezésekből. Nekünk pedig nagyon résen kell lennünk, és folyamatosan küzdenünk kell annak érdekében, hogy elhárítsuk ezeket az eszement kezdeményezéseket"- fogalmazott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, szatmárnémeti polgármesterjelölt.

(x)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: