2012-06-25 16:08:22• hírek • MTI

Börtönkórházba vihetik Nastasét?

A törvényszéki orvostani intézetnek kell döntenie arról, hogy átszállítják-e a börtönkórházba a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt miniszterelnököt - közölte hétfőn a bukaresti Floreasca kórház, ahova szerdán - öngyilkossági kísérlete után - lőtt sebbel vitték be a politikust.

A Floreasca kórháztól a rendőrség kért pénteken állásfoglalást arról, lehetővé teszi-e a sérült állapota, hogy átszállítsák a Rahova börtönkórházba. Mivel a kérés pénteken 17 óra után érkezett, amikor az irodai személyzet munkaideje lejárt, a dokumentumot a kórház csak hétfőn iktatta.

Nastaset mindeddig nem rabosították: egyetlen büntetés-végrehajtási intézet sem vette nyilvántartásba. Nem készült el ugyanis az őrizetbe vételi jegyzőkönyv, mivel ezt öngyilkossági kísérlete és kórházba szállítása megakadályozta.
A politikust kezelő orvosok hétfői válaszukban áthárították a döntés felelősségét a rendőrségre és a törvényszéki orvostani intézetre, hozzátéve, hogy alávetik magukat ezen intézmények döntésének.

Korábban Monica Macovei néppárti európai parlamenti képviselő, volt igazságügy-miniszter kijelentette: kétségei vannak annak a diagnózisnak a korrektségét illetően, amelyet Seban Bradisteanu, korábban korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata szenátor állított fel Nastase esetében.
Hétfőn egyébként Nastase ügyvédei - egy rendkívüli fellebbezésben - hétfőn az ítélet megsemmisítését kérték a legfelsőbb bíróságtól. Ion Cazacu ügyvéd elmondta, egyelőre indoklás nélkül iktatták a kérést, mivel a legfelsőbb bíróság sem hozta még nyilvánosságra a szerdán született jogerős ítélet indoklását. Az ügyvédek ezért csak azokra az általános perrendtartási előírásokra hivatkoztak, amelyek lehetővé teszik a rendkívüli fellebbezést.

Cazacu szerint az egyik kapaszkodójuk a büntetőjogi felelősség elévülése lehet, ami Nastase esetében hét és fél év volt, és június 10-én lejárt. Nastase ügyvédei a per során korábban is hivatkoztak arra, hogy a 2004-es elnökválasztási kampány illegális finanszírozásának ügyében Nastase felelőssége elévült, ám a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az elévülési időszakhoz hozzá kell számítani a pernek azt a több mint nyolc hónapos felfüggesztését, amelyet alkotmánybírósági keresetükkel és annak elbírálásával értek el Nastase időhúzásra játszó ügyvédei. A múlt héten Nastase ügyvédei a büntetés-végrehajtás felfüggesztését is kérték.

Szerdán, három és fél évnyi pereskedés után a bukaresti legfelsőbb bíróság jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte illegális kampányfinanszírozásért és befolyással való visszaélésért Adrian Nastase volt miniszterelnököt. Az elítéltet azonban nem a rendőrségi fogdába, hanem a Floreasca kórházba vitték otthonából, mivel a letartóztatáskor állítólag öngyilkos akart lenni és egy revolverrel meglőtte magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: