2016-03-01 09:35:21• hírek • MTI

Börtönbüntetésre ítélték Codrut Seres volt minisztert

Jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélte a legfelső bíróság Codrut Seres volt gazdasági minisztert, mert szemet hunyt egy állami vállalat vezetőségének törvénytelen cselekedetei felett.

A konzervatív párti Seres 2004 és 2006 között volt miniszter a liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kormányában. A volt tárcavezető már több mint egy éve börtönben van, ugyanis tavaly januárban egy másik perben is elítélték négy év és nyolc hónapra.

Serest ebben a mostani perben első fokon is négy év szabadságvesztésre ítélték 2014-ben, a legfelső bíróság pedig elutasította a vádlott fellebbezését.

A minisztert abban találták vétkesnek, hogy szemet hunyt a minisztériumhoz tartozó Hidroelectrica állami energiavállalat vezetőségének törvénytelenségei fölött, ez utóbbiak tagjai ugyanis az állam számára előnytelen feltételek mellett kötöttek villamosenergia-szállításra vonatkozó szerződéseket.

Az állami vállalat számára előnytelen árameladási szerződések miatt egy ideig a Hidroelectrica képtelen volt elegendő tartalékenergiát biztosítani, ami Románia energiaellátási rendszerének biztonságos működtetéséhez lett volna szükséges. A vádirat szerint Seres megpróbálta eltussolni mindezt.

A Hidroelectrica három volt vezetőjét első fokon 5 év szabadságvesztésre ítélték, most a legfelső bíróság 7 évre növelte büntetésüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: