2015-03-17 13:31:57• hírek • Kocsis Zoltán

Börtönbüntetés is járhat illegális tarlóégetésért!

A tarló és a vegetáció felégetésének tilalmára és az ezért kiszabható bírságokra és büntetésre hívja fel a gazdák figyelmét a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

Az ügynökség emlékezteti a gazdákat, földtulajdonosokat, fizikai és jogi személyeket, hogy a 195/2005-ös sürgősségi kormányrendelet következtében Romániában csakis a természetvédelmi intézmények jóváhagyásával és a helyi önkéntes tűzoltóság tudtával lehet felégetni a legelőket, kaszálókat, szántóföldet.

A környezetvédelmi ügynökség pedig csakis abban az esetben adhat engedélyt az égetésre, amennyiben a gazda fel tudja mutatni a megyei növényvédelmi igazgatóság igazolványát, amely azt bizonyítja, hogy az illető területen olyan betegségek vagy kártevők vannak, amelyektől csak égetés útján lehet megszabadulni.

Ellenkező esetben az illegális égetés szabálysértésnek számít és 3000-6000 lej bírságot vonhat maga után fizikai, 25.000 és 50.000 lej közötti bírságot jogi személy esetében.

Ennél is súlyosabb a helyzet, ha valami természetvédelmi területen vagy ökológiai rehabilitálás alatt álló területen gyújtja meg valaki a növényzetet. Ez ugyanis már bűncselekménynek számít és 30.000 és 60.000 lej közötti bírságot vagy akár három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Az ügynökség kommünikéje emlékeztet arra a 30/2010-es törvényre is, mely szerint nem égethetik fel területeiket azok (legyen az legelő vagy szántó) a gazdák, akik terület alapú támogatást, hátrányos helyzet miatti támogatást vagy éppen természetbarát mezőgazdálkodásért járó támogatást igényelnek.

Az égetés veszélyeit ismertetve az ügynökség megemlíti egyrészt, hogy üvegházhatáshoz és globális felmelegedéshez vezető gázok szabadulnak fel, másrészt, hogy az égetés miatt szerves anyagok semmisülnek meg a talajban, ami csökkenti a föld termelékenységét, harmadrészt pedig csökkenti az adott terület biodiverzitását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: