2009-04-17 14:38:41• hírek • MTI/AP/dpa

Börtönbüntetés a Pirate Bay-eseknek

Egyéves börtönbüntetést szabott ki egy stockholmi bíróság pénteken a The Pirate Bay fájlcserélő internetes oldal négy üzemeltetőjére, akit a szerzői jogok megsértésének elősegítésében találtak bűnösnek.

A bíróság a négy férfit ezenkívül összesen közel 12 millió lej értékű kártérítés megfizetésére kötelezte több lemez- és filmkiadó óriáscég, köztük a Warner Brothers, a Sony Music Entertainment, az EMI és a Columbia Pictures javára.

A The Pirate Bay oldal segítségével a felhasználók - becslések szerint 22 millió internetező - filmek, zenék és számítógépes játékok kalózmásolatait tölthetik le ingyen a világhálóról. Az elítéltek ügyvédei azzal érveltek, hogy a honlap csak fórumként szolgál a felhasználóknak, arról közvetlenül nem lehet a szerzői jog hatálya alá eső fájlokat letölteni. Szerintük az üzemeltetőket nem lehet felelősségre vonni azért, hogy a honlap segítségével milyen fájlok cserélnek gazdát.

Az internetezők a The Pirate Bay oldalon keresztül torrent kiterjesztésű fájlok segítségével tölthetnek le jogilag védett tartalmakat. A technológia lényege, hogy a felhasználók a fájlokhoz nem egy központi szerverről, hanem darabokban, több különböző forrásból jutnak hozzá, jelentősen felgyorsítva ezzel a letöltési időt.

A bíróság végül abban mondta ki bűnösnek a négy férfit, hogy hozzásegítették a felhasználókat a szerzői jogok megsértéséhez azzal, hogy az általuk üzemeltetett honlap "részletes keresési funkciókkal, egyszerű letöltési és tárolási képességekkel, illetve fájlkövetővel rendelkezett".

A svédországi Pirate Bay-ügyben hozott ítélet nemzetközi szinten is nagy jelentőségű lehet, hiszen a 34 nyelven elérhető, 2003 óta működő fájlcserélő honlap kategóriájában az egyik legnagyobb forgalmú oldal a világon.  

A bírósági eljárás nyomán ismét fellángolt a vita a fájlmegosztás kérdésében a skandináv országban, ahol sokan támogatják, hogy szabadon lehessen zenéket és filmeket cserélni az interneten. A Pirate Bay szimpatizánsai létrehoztak egy weboldalt kifejezetten a tárgyalás bemutatására, és a vádlottak a Twitter közösségépítő portálon keresztül tájékoztattak a per fejleményeiről. Az ítélethirdetés előtt azt mondták, hogy fellebbeznek, ha bűnösnek mondják ki őket.

Milliókat juttattak illegális tartalmakhoz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: